هشتمین جشنوارۀ کهن آواهای تنبور و موسیقی کردی در روزهای ۲۹ و ۳۰ شهریورماه ۱۴۰۳ در مؤسسۀ فرهنگی هنری خانۀ تنبور دالاهو واقع در روستای بانزلانی، شهرستان دالاهو، کرمانشاه برگزار شد. این جشنواره که با هدف احیای موسیقی مقامی تنبور و آواهای کهن کردی برگزار شد، شاهد حضور گسترده هنرمندان، خنیاگران، و علاقمندان از نقاط مختلف کشور بود.
بخشهای جشنواره
فراخوان اولیه این جشنواره در تاریخ ۷ خردادماه منتشر شد و شرکتکنندگان میبایست آثار خود را حداکثر تا ۳ مردادماه در قالب فایل تصویری به دبیرخانۀ جشنواره ارسال میکردند. این جشنواره در چهار بخش اصلی برگزار شد:
تهرزها (مقامات تنبور):
در این بخش شرکتکنندگان باید سه مقام از رپرتوار موسیقی تنبور شامل مجازی، مجلسی، و حقانی را اجرا میکردند. این بخش در چهار رده سنی نونهالان، نوجوانان، جوانان الف، و جوانان ب برگزار شد. امتیازدهی در این بخش شامل مهارت نوازندگی، خواندن مقامات، تکنیک نوازندگی، و درک مطلب و حس مقامی بود.
تکنوازی (بداههنوازی):
این بخش به بداههنوازی بر اساس مقامات و فرهنگ موسیقایی تنبور اختصاص داشت و شرکتکنندگان میبایست یک قطعۀ آوازی و یک قطعۀ ضربی را اجرا کنند.
آواهای کهن کردی و تکنوازی سازهای کردی:
شامل اجراهایی از آواهایی همچون هوره، مور، سیاهچمانه، شاهنامهخوانی، و تکنوازی سازهایی مانند سرنا، دهل، دف، شمشال، و دوزله.
گروهنوازی:
گروههای تنبور و موسیقی کردی با ترکیبی از سازهای کوبهای و خواننده به اجرا پرداختند.
داوری و برنامه رقابتها
بازبینی آثار در روزهای ۲ و ۳ شهریورماه توسط هیئت داورانی از استان کرمانشاه انجام شد. از بین شرکتکنندگان ۴۵ نفر به مرحلۀ نهایی راه یافتند که در روزهای ۲۹ و ۳۰ شهریورماه مورد ارزیابی قرار گرفتند. داوران نهایی شامل اساتید علیاکبر مرادی، اردشیر کامکار، حیدر کاکی، سید حیدر حیدری، و آرش مرادی بودند.
اختتامیه و اهدای جوایز
مراسم اختتامیه در روز جمعه ۳۰ شهریورماه با حضور بیش از هزار نفر از علاقمندان به فرهنگ و موسیقی کردی برگزار شد. در این مراسم، نوازندگان، خوانندگان، و شاعران برجسته کُرد به اجرای برنامه پرداختند و فضای خانۀ تنبور مملو از نغمههای کهن و موسیقی غنی ایران زمین شد.
جوایز برگزیدگان جشنواره به شرح زیر اهدا شد:
بخش مقامخوانی و مقامنوازی نونهالان:
نفر اول: کیارش کاکایی
نفر دوم: سپنتا احمدی
نفر سوم: کیانا محمدیان
بخش مقامخوانی و مقامنوازی نوجوانان:
نفر اول: دیاکو قبادی بانشیروانی
نفرات دوم: دریا کاکایی، رها افضلی
نفرات سوم: آرشا کاکایی، کیارش بازیدار
بخش مقامنوازی و مقامخوانی جوانان الف:
نفر اول: رومینا نوروزی
نفر دوم: سیدسیروان یادگاری
نفر سوم: سارا کاکایی
بخش مقامخوانی و مقامنوازی جوانان ب:
نفر اول: مهسا لطفی
نفر دوم: سید روزبه محرابی
نفر سوم: یاسمین محمدی
بخش بداههنوازی نوجوانان:
آراد محمدی، کیان ناصری، دینا عبدی
بخش بداههنوازی جوانان:
نفر اول: نیما حاتمی
نفر دوم: محمد گلی طارمی
نفر سوم: ارسلان یاری
در بخش گروهنوازی، هیچیک از گروهها شایستۀ دریافت جوایز شناخته نشدند. به تمامی شرکتکنندگان لوح تقدیر اهدا شد و به نفرات برتر لوح تقدیر و یک عدد تنبور ساخته اساتید عبدالله و براخانی و سید نوذر یادگاری اهدا گردید.
نکات قابل توجه جشنواره
از نکات برجستۀ این جشنواره، الزام شرکتکنندگان به خواندن همراه با نواختن مقامات بود که این امر به ارتقای کیفیت اجرای شرکتکنندگان کمک شایانی کرد. همچنین نفرات اول جشنوارۀ سال گذشته مجاز به شرکت در همان رده سنی نبودند که این موضوع موجب رقابت بیشتر و ارتقای سطح کیفی جشنواره شد.
برنامههای جنبی
از برنامههای جنبی جشنواره میتوان به کارگاه “بررسی شیوههای مختلف آوازخوانی در حوزۀ آوازی کردستان” توسط شورش محمودی و “کارگاه آموزش موسیقی” استاد اردشیر کامکار اشاره کرد که با استقبال بسیار خوبی روبهرو شد.
هشتمین جشنوارۀ کهن آواهای تنبور و موسیقی کردی روز شنبه ۳۱ شهریورماه با موفقیت به کار خود پایان داد.
دیدگاهتان را بنویسید