موسیقی ایرانیان – مصطفی امامی: چند سالی هست که یکی از گله های اساسی اهالی موسیقی و هنرمندان فعال این حوزه، نداشتن رسانه و تریبون اختصاصی برای پرداختن به جنبه های مختلف موسیقی است. موضوعی که با نگاهی منصفانه حق اهالی موسیقی است، در روزگاری که شبکه های مختلف ماهواره ای نیاز مخاطبین موسیقی را با آهنگ های نه چندان موجه پاسخ می دهند، داشتن رسانه ای مستقل برای موسیقی مجاز داخلی و معرفی پیش از بیش آن نیازی اساسی به نظر می رسد. تلویزیون که عادت پیش از این رابطه چندان خوبی با موسیقی نداشته، این بار خرق عادت کرده و با برنامه «ساعت ۲۵ شب» چراغ سبزی به اهالی موسیقی نشان داده تا بتوانند به وسیله این برنامه تلویزیونی، تا حدی به معرفی موسیقی مطبوع خود بپردازند. به بهانه پخش این برنامه، به سراغ محمود محمودی، تهیه کننده این برنامه رفتیم تا از چگونگی شکل گیری این برنامه و همچنین سیاست های راهبردی آن صحبت کنیم.
چی شد که تصمیم گرفتید «ساعت ۲۵ شب» را در ساختار تلویزیونی تولید کنید که پیش از این به تلویزیون به چشم تابو نگاه می کرد؟
البته نگاه تلویزیون به موسیقی تا این حدی هم که شما می گویید منفی نیست. در هر صورت من پیش از این برنامه، تابستان گذشته جنگ شبانه «راه شب» را برای شبکه تهران ساخته بودم که برگ برنده آن حضور خواننده هایی بود که کمتر فرصت حضور در تلویزیون را پیدا کرده بودند. بعد از پایان آن برنامه، شبکه به من پیشنهاد تا «راه شب» را پاییز و زمستان هم ادامه دهیم اما من به دوستان گفتم طرح جدید آماده کرده ام که طی آن یک برنامه شبانه آرامش بخش می سازیم که محوریت آن موسیقی خواهد بود. این طرح را ارائه دادیم و تصویب آن تا اواخر زمستان ۹۱ به طول انجامید و در نهایت اوایل امسال روی آنتن شبکه تهران رفت.
در «ساعت ۲۵ شب» قرار است چه اتفاقی بیفتد؟ قرار است خیلی سطحی به موسیقی نگاه کنید یا آیتم های جدیدی هم برای برنامه در نظر گرفته اید؟
کلیت طرح ما صحبت در مورد موسیقی است اما در بخش های جزئی تر ما تلاش می کنیم ذائقه مردم را به سمت موسیقی فاخر ایرانی سوق دهیم. یک زمانی با دو سبک پاپ و سنتی مواجه بودیم اما امروز انواع و اقسام سبک های جدید وارد موسیقی ایران شده که گوش مخاطب را بلاتکلیف کرده! ما با این برنامه می خواهیم سلیقه مخاطب را جهت دهی کنیم. مردم قطعاً آثار مجوز دار را بیشتر می پسندند که متاسفانه تا امروز به این نوع از موسیقی آن طور که باید و شاید بها داده نشده و ما امیدواریم بتوانیم با «ساعت ۲۵ شب» در جهت شناخت بیشتر موسیقی فاخر داخلی حرکت کنیم.
آیتم های ویژه ای هم در این جهت تدارک دیده اید؟
بله، ما برای اولین بار یک سری گزارش از کنسرت های موسیقی تهیه و پخش خواهیم کرد. کنسرت های موسیقی ظرفیت محدودی برای حضور افراد در سالن دارد و از طرفی کسی که روی صحنه کنسرت قرار می گیرد، خواننده محبوب و پرطرفداری است و به همین دلیل ما تصمیم داریم به وسیله این آیتم ها، جامعیت کنسرت های موسیقی را بیشتر کنیم و مخاطبان بیشتری را با حال و هوای آن آشنا کنیم. البته نگاه ما فقط به موسیقی پاپ نیست و کنسرت های پاپ و سنتی را به صورت موازی پیگیری می کنیم.
در این برنامه قرار نیست به آسیب شناسی سبک های مختلف موسیقی بپردازید؟
در این برنامه یک سری پرونده های تخصصی داریم که در آن به سراغ کارشناسان فن می رویم. مثلاً یکی از این پرونده ها در مورد تیتراژهای تلویزیونی است، در این پرونده این سوال را مطرح می کنیم که چرا تا چند سال پیش تیتراژ های به عنوان برگ برنده سریال ها محسوب می شد اما امروز این موارد تکرار نمی شود. ناگفته نماند که در مورد موسیقی زیرزمینی هم پرونده های مفصلی را ترتیب داده ایم و به آسیب شناسی این نوع از موسیقی خواهیم پرداخت. یکی دیگر از آیتم های برنامه صحبت در مورد شکل گیری برخی از موسیقی های ماندگار است.
محمودرضا قدیریان برای اجرای این برنامه انتخاب خوبی بود؟
هم بله و هم نه!
دلایلتان چیست؟
من برای این برنامه به دنبال چهره ای بودم که برای مخاطبین تلویزیون تازگی داشته باشد و هم صدا و چهره آرامی داشته باشد که از این نظر محمودرضا گزینه خوبی بود. اما در برنامه به دنبال چالش هم هستیم و با صحبت هایی که با محمودرضا قدیریان داشته ایم او در تلاش است تا خود را در زمینه موسیقی به روزتر کند. متاسفانه از آنجایی که در تلویزیون کمتر به موسیقی پرداخته شده، گزینه امتحان شده ای برای اجرای برنامه نداشتیم و مجبور بودیم به سراغ کسی برویم که با هم رشد کنیم. من از اجرای محمودرضا قدیریان راضی هستم و انشالله به مرور بهتر از این هم ظاهر خواهد شد.
چرا هرشب برای تیتراژ پایانی یک آهنگ را در نظر می گیرید و تیتراژ ثابت ندارید؟
الان تیتراژ ابتدایی برنامه، آهنگ «قطار» محسن چاوشی است که ایشان لطف کرد و این آهنگ را برای پخش از تلویزیون در اختیار ما گذاشت و ما هم بعد از اخذ مجوز پخش تلویزیونی این آهنگ، از آن به عنوان تیتراژ اول برنامه استفاده کردیم. در مورد تیتراژ پایانی برنامه هم قصد داریم آثار محبوب مخاطبین برنامه که شب قبل از طریق پیامک به ما اعلام می کنند را پخش کنیم که طبیعتاً هر شب با شب گذشته متفاوت است. انشالله به محض آماده شدن تیتراژ جدید برنامه، آهنگ قطار تیتراژ ثابت پایانی ما خواهد شد.
تیتراژ جدید برنامه را چه خواننده ای خوانده؟
تیتراژ جدید برنامه آهنگی است که به صورت مشترک توسط بهروز صفاریان و محسن چاوشی اجرا خواهد شد. کارهای تنظیم و آهنگسازی این آهنگ توسط بهروز صفاریان ساخته شده و الان ماکت کار در اختیار ماست و انشالله طی روزهای آینده نهایی خواهد شد. انشالله اگر اتفاق خاصی نیفتد تیتراژ جدید ما از ابتدای خرداد پخش خواهد شد.
قرار است برنامه تا چه زمانی روی آنتن باشد؟
قرار داد ما برای فصل بهار بوده اما احتمالاً پخش آن برای تابستان هم تمدید خواهد شد.
ساعت برنامه به همین شکل خواهد بود؟
بله، قطعاً تابستان هم برنامه در همین ساعت پخش خواهد شد اما اگر قرار باشد پاییز و تابستان هم این برنامه را ادامه دهیم، احتمال تغییر ساعت وجود دارد.
جا دارد تشکر ویژه ای از محمد مهدی حاجی پروانه داشته باشم که به عنوان نویسنده برنامه در کنار ماست. احمد اطراقچی و محمدرضا کشمیری هم در این برنامه از لحاظ فکری و کارگردانی زحمات زیادی می کشند که باید از این طریق از این دوستان تشکر کنم.
باکس
یکی از افرادی که در زمینه پخته شدن طرح این برنامه به من کمک کرد هومن حاجی عبدالهی عزیز بود که متاسفانه به دلیل مشغله ای که داشت نتوانستیم از او در این برنامه استفاده کنیم. بهروز صفاریان یکی از کارشناسانی است که در زمینه های مختلف این برنامه به ما کمک می کند. آقای حسینی رئیس مرکز نظارت دفتر موسیقی صدا و سیما یکی دیگر از عزیزانی است که همکاری بسیار خوبی با ما دارند و باید از زحمات و همکاری شان تشکر داشته باشم. ایشان خواننده های جوانی را به ما معرفی کردند که علی رغم کیفتی که در آثارشان وجود دارد، تا امروز کمتر شنیده شده اند.
دیدگاهتان را بنویسید