پری ملکی اظهار کرد: همچنان ترجیح میدهم که برای بانوان کنسرت برگزار نکنم. فکر میکنم در این سالها که برای بانوان اجرا داشتم، خیلی برایشان دوستداشتنی نبوده و از طرفی، فضای کنسرت بانوان تا حدی غیرهنری است.
این مدرس رشته آواز در گفتوگو با خبرنگار سرویس موسیقی ایسنا، دربارهی جدیدترین کنسرتش توضیح داد: کنسرت جدید گروه «خنیا» ۲۷ آذرماه در تالار وحدت بهصورت همخوانی برگزار خواهد شد. این کنسرت «راز مانا» نام دارد.
او با اشاره به اینکه اجرا در دو بخش «نوا افشاری» و «اصفهان شوشتری» روی صحنه خواهد رفت، گفت: در بخش اول کنسرت «راز مانا» قطعاتی را اجرا میکنیم که شاعر همهی آنها زن است. رابعه بنت کعب (شاعر قرن چهارم)، ملکخاتون (شاعر همدورهی حافظ)، سیمین بهبهانی و فروغ فرخزاد شاعرانی هستند که از کلام آنها در بخش اول این کنسرت استفاده شده است. بخش دوم نیز به اجرای قطعاتی روی اشعار مولانا اختصاص خواهد داشت.
ملکی با بیان اینکه همهی قطعات این اجرا جدید هستند و بهتازگی آهنگسازی شدهاند، دربارهی دلیل انتخاب اشعار توضیح داد: سالها در زمینهی موسیقی بانوان فعالیت کردهام و فکر میکنم، باید فعالیت بانوان را در زمینههای مختلف دید. در این اجرا سعی کردم از اشعار زنان استفاده کنم. البته زمان برنامهی ما آنقدر زیاد نیست که بتوانیم اشعار بیشتری انتخاب کنیم. با این حال، چند قطعه از شاعران معاصر و چند قطعه از شاعران قدیمی انتخاب کردیم.
او ادامه داد: شعر «رابعه بنت کعب» آنقدر تصویری زیبا دارد که دلمان نیامد، آن را نخوانیم. دربارهی «ملکخاتون» هم همینطور است، چون مردم با شاعر زنی آشنا میشوند که همزمان با «حافظ» زندگی میکرده است.
این هنرمند در اینباره افزود: فروغ فرخزاد و سیمین بهبهانی هم در ادبیات ما تأثیرگذار بودهاند. این اجرا یک نوعی ادای دین من به زنان است و سعی کردم در حد خودم، کاری انجام داده باشم.
سرپرست گروه «خنیا» در پاسخ به این پرسش که انتخاب اشعار بانوان برای این کنسرت تا چه حد در راستای زنانه شدن فضای این موسیقی است، در حالی که معمولا در موسیقی ایران صفر تا صد بیشتر قطعات، اثر مردان است؟ بیان کرد: اتفاقا این موضوع خیلی من را اذیت میکند. معمولا سعی میکنم، کارهایی را که احساس زنانه دارند، بخوانم. همانطور که میدانید، اغلب برنامههایم هدفمند هستند و هیچگاه قطعاتی را که به هم ربط ندارند، در یک اجرا نمیخوانم. اجرا باید موضوعیت و یکجور پژوهش داشته باشد.
او دربارهی تفاوت فضای بخش اول و دوم کنسرت نیز گفت: حس و حال دو بخش اجرا مثل هم است. شاید در بخش دوم تا حدی از بخش اول فاصله بگیریم، اما قطعات بیربط نیستند.
ملکی که مدتی است از برگزاری کنسرت بانوان فاصله گرفته و اجراهایش را بهصورت همخوانی برگزار میکند، در اینباره اظهار کرد: همچنان بر سر این تصمیم هستم. برای کنسرتها و شنوندههایم احترام قائلم. برای اجراهای گروه «خنیا» زحمت کشیده میشود و هربار با یک حرکت تازه همراه است. ما با اجرای قطعات صرفا تکراری، مخاطب را گول نمیزنیم. بنابرین دلمان میخواهد، کارهایمان شنیده و حتی نقد شود. به طبع، این اتفاق در کنسرتهای همخوانی شدنی است.
وی افزود: همهی اینها در حالی است که فضای کنسرت بانوان غیرهنری است و در این سالها که برای زنان اجرا داشتم، خیلی برایشان دوستداشتنی نبوده است.
او با بیان اینکه بخشی از عواید کنسرت پیش رو به مجتمع معلولین «رعد» اختصاص مییابد، گفت: جلال امیرپورسعید (آهنگساز، نوازندهی تار و همخوان)، بامداد ملکی (سازهای کوبهای)، مرضیهرحیمزاده (سنتور)، سهیل مخبری (همخوان، کمانچه)، محمد ساکی (سازهای کوبهای)، امید توفیقی (عود)، فاروق کسمایی و مینا فرخنیا (همخوان) بهعنوان اعضای گروه «خنیا» در این کنسرت حضور خواهند داشت.
ملکی همچنین در آستانه فرارسیدن ۱۶ آذرماه و شانزدهمین سالروز تأسیس ایسنا دربارهی این خبرگزاری گفت: در این سالها که گفتوگوهایی با ایسنا انجام دادهام، هیچگاه احساس نارضایتی نداشتهام. در میان خبرگزاریهای کشور، ایسنا عملکرد بهتری دارد. این مدرس رشته آواز افزود: معمولا صحبتها بهطور کامل در ایسنا منتشر میشوند و نقدهای خوبی در رسانهی شما خواندهام. خطاهای ایسنا نسبت به خبرگزاریهای دیگر، کمتر است و من از اعتماد کردن به این خبرگزاری راضی هستم.
دیدگاهتان را بنویسید