عثمان محمدپرست (زاده ۱۳۰۷ خواف) معروف به عثمان خوافی از استادان دوتار نوازی خراسان است که در کنار فعالیت های موسیقایی، تلاشهای خیرخواهانه زیادی هم داشته است.
به گزارش خبرنگار «موسیقی ایرانیان»، محمد پرست دیر زمانی است که دارای فعالیتهای خیرخواهانه در حوزه مدرسه سازی است، او از موسسان جامعه یاوری فرهنگی به عنوان یک سازمان غیرانتفاعی مدرسه ساز در ایران بوده است و همراه با مجتبی کاشانی و نیز نیکول فریدنی این سازمان را بنا نهاده و در طی سال های فعالیت خود توانسته است با همیاری این سازمان، بیش از ۶۰۰ مدرسه را در مناطق محروم کشور بنا نهد.
محمود صلاحی رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران که پیشتر استاندار خراسان بود، چندی پیش در مراسمی درباره «عثمان محمدپرست» چنین گفته بود: «کسانی مانند عثمان محمدپرست برای خدا مینواختند. عثمان با همان دوتارش توانسته مدرسه های بسیاری بسازد. این یعنی نواختن او برای خدا بوده است.»
این هنرمند دوتار نواز ایرانی، متولد خطه خواف از توابع خراسان رضوی و از سن ۱۰ سالگی با دوتار مأنوس بوده است. وی از طایفه «بای» که طایفه ای دامدار و چادرنشین هستند، می باشد. عثمان محمد پرست درباره شروع فعالیت های خود در عرصه موسیقی می گوید: «از دوازده یا سیزده سالگی با دوتار هم نواز شدم و روزها و شب ها بعد از فراغت از کار که جوهر هر مرد خوافی است، به سماع روحانی با خویشتن خویش می پرداختم و هیچ گاه استادی در این زمینه نداشتم. دو تار یعنی عشق ، “دوتار”، ساز آرام و ملایمی است که هم نوازنده را آرامش می دهد و هم مردمی را که علاقمند به این ساز هستند.»
عثمان محمد پرست، در خصوص منشاء «دوتار» نوازی می گوید: «خاستگاه “دوتار” سه شهر خواف، تایباد و تربت جام است که بیشتر آهنگ های فارسی و محلی می پردازند و بعد از آن هم در قوچان ، شیروان و بجنورد “دوتار” رایج است که با آن آهنگ های کردی و ترکی می زدند ، از آنجا هم به ترکمن ها در گنبد کاووس رسید که با “دوتار” آهنگ های ترکمنی می نواختند .»
شایان ذکر است که عثمان محمد پرست آثار مطرح و معروفی دارد که مطرح ترین آنها ، مقام نوایی از اشعار طبیب اصفهانی می باشد که با پنجه سحرآمیزش از چاوشی و سرحدی گرفته تا دیگر مقام های این دیار، اجراهای گوناگونی را درعین وحدت آفریده است.
دیدگاهتان را بنویسید