×
×

قرار نیست من رهبر ارکستر سمفونیک البرز باشم

  • کد نوشته: 82534
  • 31 تیر 1394
  • ۱ دیدگاه
  • لوریس چکناواریان گفت: چند سال است که راه آزادی را انتخاب کرده‌ام. می‌خواهم آزاد باشم و هر کاری می‌خواهم بکنم. این آهنگساز پیشکسوت و رهبر ارکستر که قرار است آثارش به‌زودی توسط ارکستر سمفونیک البرز اجرا شود، در سخنانی گفت: من از دست‌اندرکاران این ارکستر تشکر می‌کنم که می‌خواهند آثارم را اجرا کنند. به هر […]

    قرار نیست من رهبر ارکستر سمفونیک البرز باشم
  • لوریس چکناواریان

    لوریس چکناواریان

    لوریس چکناواریان گفت: چند سال است که راه آزادی را انتخاب کرده‌ام. می‌خواهم آزاد باشم و هر کاری می‌خواهم بکنم.

    این آهنگساز پیشکسوت و رهبر ارکستر که قرار است آثارش به‌زودی توسط ارکستر سمفونیک البرز اجرا شود، در سخنانی گفت: من از دست‌اندرکاران این ارکستر تشکر می‌کنم که می‌خواهند آثارم را اجرا کنند. به هر حال هر آهنگسازی دوست دارد که کارهایش دیده شود.

    او ادامه داد: هر اثری که نوشته‌ام تحت تأثیر این مردم و همین فرهنگ بوده است و من دلم می‌خواهد مردم این کارها را بشنوند.

    چکناوریان در پاسخ به پرسشی مبنی بر این‌که چرا در سال‌های اخیر تا حد زیادی کم کار شده است‌، گفت: من ۴۰ سال پیش استاد دانشگاه آمریکا بودم، یک روز پیش رییس دانشگاه رفتم و استعفا کردم. او به من گفت تو استاد موفقی هستی، دلیل این کارت چیست، من به او گفتم می‌خواهم آزاد باشم.

    وی بیان کرد: چند سالی است که راه آزادی را انتخاب کرده‌ام. گاهی رهبری ارکستر و گاهی آهنگسازی می‌کنم، زیرا نمی‌شود هر دو را همزمان انجام داد. در چند سال اخیر کارهای زیادی نوشتم و به ناشران مختلف دادم. پارتیتور بسیاری از آثار را کامپیوتری کردم. در واقع حدود ۱۸ هزار صفحه پارتیتور به‌صورتی خطی از من وجود داشت که چند سال طول کشید به نسخه کامپیوتری تبدیل شود.

    چکناواریان همچنین اظهار کرد: ۱۰ سال در لندن با ارکسترها کار کردم. دوره کمونیست‌ها هم برای استقلال ارمنستان، ارکستر آن‌ها را رهبری کردم؛ اما پنج – شش سال است که این‌گونه نیست، هر وقت خواستم خوابیده‌ام و هر وقت خواستم بیدار شدم. کاری را هم دیشب به اتمام رساندم که یک اثر شش ساعته است.

    این هنرمند پیشکسوت با اشاره به نگارش سمفونی تختی بیان کرد: من از بچگی به تختی ارادت داشتم. نه فقط به‌خاطر این‌که او یک ورزشکار خوب بود، بلکه به این دلیل او را دوست داشتم که یک انسان بود. البته خاطره تلخی هم دارم؛ پس از تمام شدن این سمفونی آن را نزد همسر تختی، شهلا بردم، اما او یک ماه بعد فوت کرد. من خیلی تحت تأثیر فوت همسر تختی قرار گرفتم برای همین، قطعه سوگ شهلا را نوشتم و آن را به سمفونی تختی اضافه کردم. یادم هست که همسر تختی به من گفت، آقای چکناواریان اگر باز هم ۱۸ ساله شوم باز هم با تختی ازدواج می‌کنم.

    او با اشاره به نگارش سمفونی‌ای برای صحنه مرگ صادق هدایت‌ در بخش دیگری از سخنانش، گفت: وقتی در زمینه هنر کار جدی انجام می‌دهید، نمی‌دانید که کار امسال اجرا می‌شود یا چند سال دیگر؛ اما من نمی‌خواهم آهنگساز امروز باشم می‌خواهم آهنگساز فردا و نسل آینده باشم. نمی‌خواهم کارهایم یک‌بار مصرف باشند.

    چکناواریان همچنین بیان کرد: امروز خوشحالم که برنامه‌ای برای اجرای آثار من ترتیب داده شده است. امروز اولین روزی است که از آن لانه بیرون آمده‌ام.

    این رهبر ارکستر در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا‌ مبنی بر این‌که آیا قرار نیست خودش تعدادی از قطعات را رهبری کند، گفت: قرار نیست من رهبر این ارکستر باشم. حالا شاید از من بخواهند روی صحنه بیایم و دستانم را یک تکانی بدهم.

    به گزارش ایسنا‌، در نشستی که ۳۱ تیرماه در برج میلاد برگزار شد، رهبر ارکستر سمفونیک البرز در سخنانی اظهار کرد: باعث افتخارم است که می‌خواهم آثار لوریس چکناواریان را رهبری کنم. سابقه ارکستر ما در شب هوشنگ کامکار دیده شد، اما پیش از آن قرار بود اپرای عاشورا را روی صحنه ببریم که این اتفاق نیفتاد.

    سهراب کاشف از تلاش ارکستر و روند روبه رشد آن سخن گفت و افزود: تعداد تمرین‌های ما کاهش پیدا کرده و این از لحاظ اقتصادی به ارکستر کمک می‌کند.

    او درباره رپرتوآر کنسرت توضیح داد: در این اجرا، بخش‌هایی از سوئیت آرارات‌، بخش‌هایی از سمفونی کوروش کبیر‌، بخش‌هایی از سوئیت پردیس و پریسا‌ و بخش‌هایی عاشقانه اجرا خواهد شد. قطعات در این کنسرت تنظیم مجدد نشده‌اند و کاملا اورجینال اجرا خواهند شد. آقای چکناواریان از آن نظر که قطعاتش جهانی است، برای ساز‌هایی قطعه نوشته که اصلا در ایران نیست، اما با این حال، شنونده متوجه نبودن این چند ساز کوبه‌ای در اجرای قطعه نمی‌شود.

    این هنرمند در بخش پایانی سخنانش اظهار کرد: کیفیت ارکسترها در ایران دست کم گرفته می‌شود، پتانسیل زیادی در ارکسترهای ایرانی است و کیفیت کار نوازندگان بیش از آن چیزی است که تصور می‌شود.

    در ادامه این نشست، تهیه‌کننده این کنسرت نیز اظهار کرد: متأسفانه چندی است در روند اخذ مجوز تغییراتی به‌وجود آمده، مثلا برای همین برنامه بیش از دو هفته از ارائه درخواست ما گذشته است، اما هنوز نامه خروجی از اداره اماکن را دریافت نکرده‌ایم. اضافه شدن یک روند، کار را سخت‌تر کرده است؛ آن‌ها پیش از صدور مجوز برای هنرمندان، استعلام می‌گیرند و چنین کاری برای ارکستر ما که حدود ۹۰ نفر عضو دارد‌، دشوار است و کار را طولانی می‌کند. شما فکر کنید بخواهیم کد ملی و کارت ملی همه این افراد را به اماکن بدهیم، چه شرایطی ایجاد می‌شود.

    محمدحسین مقدس تفرشی توضیح داد: کنسرت ما هشتم مردادماه در برج میلاد روی صحنه خواهد رفت و شب آهنگسازان ایرانی به آثار لوریس چکناواریان اختصاص خواهد داشت که ارکستر سمفونیک البرز آن را به رهبری سهراب کاشف اجرا می‌کند.

    او در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا مبنی بر این‌که در شرایط فعلی که ارکستر سمفونیک تهران نوازنده ‌و سازی را به ارکسترهای خصوصی نمی‌دهد، ارکستر البرز در چه شرایطی نوازنده‌ها را تأمین کرده است‌، گفت: دست و بال هنر و هنرمند را نمی‌توان بست. سابقه فعالیت ارکستر ما به زمانی برمی‌گردد که ارکستر سمفونیک و ارکستر ملی فعالیت نداشتند، ما با پشتوانه شخصی کار کردیم و ارکسترهای مهرنوازان با خلیج فارس را روی صحنه بردیم.

    وی افزود: توقع دارم که آقایان این موضوع را فراموش نکنند. ما در این کنسرت‌ها میزبان مدیران دولتی هم بودیم. بنابراین نمی‌توانیم بگوییم خیلی از چیزها را یادشان رفته است. من این ایراد را به متولیان موسیقی،‌ بنیاد رودکی و سازمان صداوسیما وارد می‌کنم. این باید باعث افتخار و خوشحالی باشد که نوازندگان می‌توانند در فضای دیگری هم کار کنند. اگر فکر می‌کنند ارکستر ما باعث عدم پیشرفت فرهنگی می‌شود، دلیلش را اعلام کنند.

    این کنسرت‌گزار در ادامه سخنانش بیان کرد: در پاسخ به پرسش شما باید بگویم که بله ما به مشکل برخوردیم، برای همه کنسرت‌ها، ما ساز‌ را از دفتر موسیقی تحویل می‌گرفتیم و سالم به آن‌ها پس می‌دادیم. در زمان آقای ارجمند با کم‌ترین تشریفاتی این امکان وجود داشت؛ اما این‌بار به ما گفتند که نه ساز به شما می‌دهیم و نه نوازنده، زیرا ارکستر سمفونیک خودش تمرین دارد. بعد یک آدم ناشناسی که هیچ سمتی در بنیاد رودکی ندارد، برای من پیغام فرستاد که اگر مبلغی به او پرداخت کنیم، هماهنگی‌هایی انجام می‌دهد که بنیاد به ما ساز بدهد.

    او اضافه کرد: روزی که ارکستر سمفونیک البرز را ثبت کردند، فهرست تمام نوازندگان را ارائه کرد، پس چرا حالا باید برای گرفتن نوازنده اجازه بگیرم؟!

       

    مطالب مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *