کنسرت گروه موسیقی «هم آوایان» به خوانندگی محمد معتمدی و سرپرستی حسین علیزاده، ۴ و ۵ تیرماه در تبریز با استقبال گسترده مخاطبین برگزار شد.
در بخش اول این کنسرت که به موسیقی ایرانی و قطعاتی کلاسیک تعلق داشت، قطعه «سماع» با شعر «سلمان ساوجی» آغاز و با قطعه «مثنوی» برگزیدهای از اشعار «مولانا»، قطعه بیکلام «سرمست» و بداههنوازی مشترک «شورانگیز» علیزاده و «سه تار» علی بوستان ادامه داشت.
در ادامه بخش اول، خوشنوازی هنرمندان همآوایان با اجرای قطعات «دل دیوانه» از اشعار «بابا طاهر» و «هنگام» که گریه میدهد ساز با صدای محمد معتمدی و شعری از «نیما یوشیج» به قطعه «باده تویی» شعر دیگری از «مولانا» ختم شد.
«پیش درآمد بیات شیراز» قطعهای قدیمی از موسیقی آذری با تنظیم استاد علیزاده پیش درآمدی بود بر بخش دوم کنسرت که به موسیقی فولکلور آذربایجان تعلق داشت.
این بخش با اجرای «ساز و آواز» شعر «ملامحمد فضولی» و قطعه «عِشقیم گَل (لِزگی)» با اشعاری از «ملامحمد فضولی و عباس فولادی» و آهنگ حسین علیزاده؛ به بداهه نوازی «تار آذری» علیزاده با «سه تار» علی بوستان و «قیچک» محمد انشایی و «کمانچه» سینا جهانآبادی رسید.
محمد معتمدی در این بخش از درد و غم «ساری گلین» خواند و این آهنگ و شعر کهن آذربایجانی را با اشعار فارسی «سیروی جمالی» در تنظیم حسین علیزاده درآمیخت.
بداهه نوازی دوم «تارِ» علیزاده در کنار «قیچکِ» محمد انشایی و «کمانچه» سینا جهان آبادی و «نیِ» سیامک جهانگیری به ناله عشق در قطعه «سن سیز» با الهام از آهنگ قدیمی آذربایجانی در موسیقی علیزاده و شعر «عباس فولادی» پیوست تا قطعه بی کلامِ پرشور «گل اوینا» ساخته حسین علیزاده، حُسنِ خِتامِ همنواییِ همآوایان باشد در روز اول کنسرت تبریز.
وجد حاضران که در اجرای زیبای «گاوالِ» وحید اسداللهی به همراهی و تشویقهای مردم علاقمند و هنردوست آذربایجان تبدیل شده بود، رضایت مخاطبان و هنر بینظیر همآوایان را در شبی تابستانی رقم زد.
* اجرای کنسرت در تبریز انرژی مضاعف میطلبد
حسین علیزاده، سرپرست گروه همآوایان درباره این کنسرت، گفت: دومین کنسرت دو سال اخیر در تبریز را با گروه همآوایان برگزار کردیم و قطعا این برنامهها ادامه خواهد داشت، چون اجرای کنسرت در تبریز با استقبال بالای مخاطبان و تاثیری مثبت همراه است بر همین اساس همیشه به همکارانم توصیه میکنم برای اجرای برنامه در این شهر با انرژی مضاعف اقدام کنند.
هنرمند صاحب سبک موسیقی سنتی ایران خاطر نشان کرد: این کنسرت با قطعات در نظر گرفته شده در برخی شهرهای ایران و حتی خارج از کشور نیز اجرا شد، خیلی دوست داشتم با این اجراها به مردم تبریز بگوییم که زبان آذری تنها مختص شما نیست، این فرهنگ و تاریخ متعلق به همه مردم ایران در تمام دنیا است که با دل و جان از آن مراقبت میکنند.
* موسیقی کلاسیک پشتوانه فرهنگ جوامع است
وی سبکهای دیگر موسیقی را نتیجه مسائل اجتماعی کشورهای اروپائی عنوان کرد و گفت: اغلب انقلابها از موسیقی پاپ آغاز شده، اما موسیقی کلاسیک بیشتر پشتوانه فرهنگی و تمدن جوامع بوده و حرف دل انسانها را در طی تاریخ میزند.
علیزاده تصریح کرد: موسیقی کلاسیک به دوره خاصی مربوط نیست، موسیقی کلاسیک یعنی موسیقی کلاسه شده فرهنگ جاری جامعه که در هر دوره تاریخی حرف دل مردم را میزند و برای خلق آثار ماندگار نیازی به تاریخ و زمان ندارد، مثل موسیقی سنتی ایران که هر روز زنده است.
وی رواج موسیقیهای غربی را در ایران به سیاستهای جهانی مربوط دانست، تاکید کرد: آمریکا امروز دیگر با صادرات نفت و سلاح نمیجنگد بلکه با صدور تولیدات فرهنگیاش به جوامعی که در این حوزه نقص دارند با تاریخ و افکار مردمان آنها میجنگد.
* جامعه نواقصش را از خارج وارد میکند خواه فرهنگ باشد یا صنعت
حسین علیزاده افزود: این همان چیزی است که ما اسمش را تهاجم فرهنگی گذاشتهایم، طبیعی است که کشورها هر چیزی را در دل جامعه نداشته باشند از خارج وارد میکنند، حال این کمبودها نفت باشد یا مواد خوراکی، یا تنوع و تازگی پوشاک یا فرهنگ ادبی و موسیقیایی و سینمایی یا ادوات صنعتی.
این استاد موسیقی سنتی ایران در رابطه با رواج موسیقی زیرزمینی در ایران، گفت: در موسیقی زیرزمینی از لحاظ فن موسیقیایی هیچ اتفاقی نمیافتد و بدون آفرینش هنری تنها تقلیدی از کشورهای غربی است در اعتراض به محدودیتها و ضعفهای موجود جامعه.
* هنرجویان حسین علیزاده در کنسرت وی خواهند نواخت
این نوازنده برجسته تار و سه تار با اشاره به برگزاری دورهها آموزشی مکتب تبریز گفت: در تبریز استعدادهای خوبی را دیدیم که به لحاظ سابقه تاریخی و فرهنگی این شهر دور از انتظار نبود.
وی افزود: تفاوت به امکانات بر میگردد، جوانان مستعد و هنرمندی در این شهر وجود دارند، علاوه بر این تبریز از لحاظ اقتصادی شهر ثروتمندی است اما مشکل محدودیت فضا و امکانات است که در صورت حمایت مسئولان میتوانند در کشور بدرخشند.
علیزاده تصریح کرد: قصد داریم در برنامههای آتی مکتب از هنرمندان مستعد گروههایی را از ترکیب تمام شهرها تشکیل داده و برای معرفی جوانان هنرمند ایرانی بخشی از کنسرت خودمان را به آنها اختصاص دهیم.
این کنسرت با هنرمندی حسین علیزاده: «تار، شورانگی؛ محمد معتمدی: «آواز»؛ علی بوستان: «سه تار»؛ سیامک جهانگیری: «نى»؛ سینا جهانآبادی: «کمانچه»؛ وحید اسداللهی: «ناغارا، گاوال»؛ رادمان توکلی: «تار»؛ سیاوش برهانى: «بم تار»؛ محمد انشائی: «قیچک»؛ احمد مستنبط: «تمبک» اجرا شد.
کنسرت گروه «همآوایان» به سرپرستی حسین علیزاده نوازنده برجسته آذربایجانی، روز پنجم تیرماه نیز در دو سانس ساعت ۱۸ و ۲۱:۳۰ در تالار پتروشیمی تبریز اجرا خواهد شد.
در ادامه عکسهای احسان نقابت از این کنسرت را دنبال کنید.
دیدگاهتان را بنویسید