به گزارش خبرنگار سایت خبری و تحلیلی موسیقی ایرانیان، آلبوم «جنون» به آهنگسازی مصطفی مومنیان، تنظیم برای ارکستر توسط نیما ایزدآبادی و آواز علی مومنیان به مناسبت چهارصدمین سال درگذشت شیخ بهایی منتشر شد. این آلبوم که در ژانر موسیقی ردیف دستگاهی ایران جای میگیرد، نسخه دیجیتالی خود را از طریق مرکز موسیقی حوزه هنری انقلاب اسلامی به مخاطبان عرضه کرده است.
آلبوم «جنون» شامل هشت قطعه است که به ترتیب «کشکول (مقدمه)»، «عندلیب (آواز و سنتور)»، «تمنا (تصنیف)»، «اصول عشق (آواز و تریو کمانچه)»، «طرقه (تکنوازی سنتور)»، «مقصود (تصنیف)»، «زنجیر جنون (آواز و سهتار)» و «بهانه (تصنیف)» نام دارند. این قطعات با استفاده از ترکیبی از سازهای کلاسیک و سنتی ایرانی ساخته شدهاند و هدف آنها زنده کردن یاد و نام شیخ بهایی، حکیم و دانشمند برجسته قرن دهم و یازدهم هجری است.
در این پروژه، علیرضا دریایی و مونیکا لوران به عنوان نوازندگان ویولن، علیرضا دریایی به عنوان نوازنده ویولن آلتو، کوروش کشاورز نوازنده ویولنسل، محمد علیزاده نوازنده کنترباس، لیلا بازغی نوازنده هورن، فهیمه تقوی نوازنده ابوا، امیرسالار امامی نوازنده کلارینت، حمید رویینتن نوازنده سهتار، علیرضا دریایی نوازنده کمانچه، مرتضی مومنیان نوازنده تمبک و مصطفی مومنیان نوازنده سنتور حضور داشتهاند. صدابرداری این اثر توسط افشین آرام و میکس و مسترینگ توسط یاسر فلاحپور انجام شده و طراحی جلد این اثر بر عهده انوشیروان مانی بوده است.
محمد مفتاحی، شاعر و پژوهشگر ادبی، در یادداشتی به مناسبت انتشار این آلبوم، به نقش شیخ بهایی در تاریخ علم و فرهنگ ایران اشاره کرده است. وی با بیان اینکه شیخ بهایی به عنوان فقیه، عارف، اخترشناس، و ریاضیدان شناخته میشود، اشاره کرده که جنبههای عرفانی و شعر او، به ویژه غزلها و رباعیاتش، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. مفتاحی این مجموعه را ادای دینی به جنبه عرفانی و شعری شیخ بهایی میداند، همانگونه که مولانا نیز از زهد به عرفان و شعر گذر کرده است.
مصطفی مومنیان، آهنگساز این اثر، از جمله هنرمندانی است که با الهام از سنتور فضلالله توکل به دنیای موسیقی وارد شده و آموزشهای خود را تحت نظر استادانی چون کاوه آقازاده و اردوان کامکار به تکامل رسانده است. او نوازنده مجموعه «تریو سنتور معاصر» بوده و آثار مختلفی همچون «نقشها»، «شهر نیستی» و «هنوز عاشقم» را آهنگسازی و تنظیم کرده است. همچنین وی در عرصه تدریس موسیقی و نوازندگی در آلبومهای متعدد فعالیت دارد و ویرایش و بازخوانی کتاب «۳۷ قطعه برای سنتور» اثر اردوان کامکار از دیگر فعالیتهای شاخص اوست.
آلبوم «جنون» با اجرای منحصر به فرد موسیقی ردیف دستگاهی و تلفیق آن با اشعار عرفانی شیخ بهایی، گامی در جهت شناساندن و زنده نگهداشتن میراث فرهنگی و عرفانی ایران است.
دیدگاهتان را بنویسید