آیین بزرگداشت استاد نادر گلچین خواننده موسیقی ایران شامگاه پنجشنبه ۱۱ آبان ماه به همت سازمان فرهنگی و ورزشی شهرداری شهررشت درسالن اجتماعات مخابرات این شهر برگزارشد.
اجرای این مراسم برعهده سیدعباس سجادی بود و نخستین سخنران این برنامه آقای مرتضی عاطفی شهردار«منطقه دو» که با بغض و اندوه از نادرموسیقی ایران یاد کرد واز حاضران در سالن تقاضا کرد استاد گلچین را بصورت ایستاده تشویق کنند.
فاضل جمشیدی خواننده موسیقی ایرانی که دبیری اجرای این مراسم را نیزبرعهده داشت درسخنانی گفت: استاد نادرگلچین محرومیت های بسیاری دراین جامعه کشید و نگذاشتند که او درعرصه موسیقی فعالیت کند. گلچین می گفت همه براین فکر هستند که ایران فقط تهران است و تهران تالار وحدت و این تالار تنها به چند خواننده اختصاص دارد، من ازاین نابرابری وازاین توزیع ناعادلانه رنج می برم.
در ادامه این سخنان کلیپی از پیام تسلیت هنرمندانی چون جمشید مشایخی، میلاد کیایی، عباس خوشدل، عبدالوهاب شهیدی، فضل الله توکل، ایرج خواجه امیری و.. به تصویر کشیده شد.
کامبیز روشن روان آهنگساز برجسته موسیقی ایران سخنران بعدی این برنامه بود و درجملاتی اظهار کرد: هنرمند در جامعه ما چراغ راه جامعه تعریف میشود اما آیا به این خاطر این عنوان را برای او انتخاب میکنند که یک موسیقیدان تمام زندگیاش به موسیقی خلاصه شده است؟ و یا اینکه موسیقی اولین خواستگاه تمامی هنرهای بشری بوده؟ آیا به این خاطر که موسیقی اولین رسانه ارتباطی بشری است؟ وقتی عنوان هنرمند را برای شخصی بکار برده میشود قطعا از یک سری ویژگی هایی برخوداربوده است.
او گفت: موسیقی تنها زبانی که درجهان مشترک بوده و میتوان با آن با خدا راز و نیاز کرد، بدون هیچ مذهب یا تبعیض نژادی. در تاریخ موسیقی ایران شنیده و خواندهایم که موسیقیدانهایی در ساعات خاصی از شب رشته ارتباطی خود را پیدا میکنند، این رشته ارتباطی باعث خلق آثار جاودانهای در موسیقی خواهد شد. این همان چیزی است ازعالم بالا به موسیقیدان منتقل میشود و او راوی آن برای زمین است و به گوش مردم میرساند بنابراین نخستین ویژگی یک هنرمند این است که انسان پاک و منزهی بوده و از آلودگی ها به دور باشد. حسادت، کیینه و خودخواهی در او نهادینه نشود و درکنار آن اخلاق و معرفت در وجودش قرار گرفته باشد و اخلاق چیزی است که درجامعه هنری امروز ما متاسفانه بسیار کمتر دیده میشود. اگر اخلاق از هنرمند گرفته شود بخش بزرگ ویژگی های یک هنرمند از او گرفته شده است. نادر موسیقی ما یکی از همین هنرمندان بود که نه کینهای بردل داشت و نه خودخواهی و غرض ورزی و با حسن نیت تمام اگر قطعاتی را اجرا کرده بود استقبال می کرد تا دیگر خوانندگان آن را به اجرا در آورند برخلاف آن چیزی که امروز در خوانندگان ما وجود دارد.
بخش بعدی برنامه اجرای عبدالحسین مختاباد با نوازندگی سنتورحسین پرنیا بود که مختاباد پیش از اجرا ضمن تشکر ازمسئولان برگزار کننده این مراسم از شورای شهررشت تقاضا کرد محل و خیابان مناسبی را به اسم نادر گلچین نامگذاری کنند. این خواننده گفت: نزدیک به سه دهه در محضر استاد نادرگلچین بودهام و از هنر او بهره بردهام اما متاسفانه در اوج هنر، هنر این هنرمند را به خاک و خون کشاندند، هنرمندی که به دنبال تشویق، امضا و شهرت نبود بلکه به دنبال تولید موسیقی بود.
حسین پرنیا نوازنده سنتور نیز در ادامه گفت: ما با جوی در جامعه دست به گریبان هستیم که هر وقت ازهنرمندی با غم و اندوه یاد میکنیم گویا این هنرمند دیگر نیست اما تعریف من از زندگی این است که هرگاه و یا روزی از خاطر کسی نگذریم آن روز مردهایم. تمام هنرمندان جهان زندهاند و مرده کسانی هستند که تاریکیهای چراغ هنر را زیاد کردهاند تا هنر از بین برود اما آنها فراموش کردهاند نور یک شمع در همه جهان پیدا است که هرچه تاریکی بیشتر شود این شمع نورانیتر خواهد بود. البته همه میدانیم این بیاخلاقیها قطعا بیعلت نبوده و ماهم به مانند استاد گلچین دربرابر این ظلمها و بیاخلاقیها سکوت میکنیم.
اسماعیل تهرانی نوازنده سنتور و آهنگساز، دیگرسخنران این مراسم بود و در جملاتی درخصوص استاد نادر گلچین گفت: بهتراست بگویم گلچین نادر. آشنایی من و نادر گلچین به سال ۱۳۵۰ برمیگردد زمانی که مسئولیت هنرستان اصفهان برعهده من بود ونادر گلچین از طرف وزارت فرهنگ و هنر وقت به همراه عده ای ازدوستان هنرمند دراصفهان اجرای برنامه داشتند. آن شب از گلچین خواسته شد یک حال و هوای دیگری به مجلس بدهد و او شروع به خواندن کرد. نادر گلچین شناخت بسیار خوبی بر شعر و موسیقی داشت و بدرستی مفاهیم را متبادر با ذهن انجام می داد او عاشقانه زندگی کرد وتکرار ناشدنی است.
درادامه مسعود نصرتی شهردارشهر رشت بیان کرد: در ایران بویژه شهر رشت هنرمندان بسیار فاخر و بزرگی حضور دارند که باید پیش از نبودنشان مراسم تجلیلی برای آنها برگزار شود.
ناصرمسعودی نیز درخصوص آشنایی اش با نادرگلچین اشاره کرد و گفت:من با نادردرشهررشت و در تئاترو رادیو آشنا شدم ودر دوران جوانی و نوجوانی همیشه در کنار هم بودیم، دورانی که خالص بود و جویای نام بودیم . صدای نادر گلچین و بیان اشعار و نحوه خواندش برای من الهام بخش بود و می دانم نادر و نادرها نمیمیرند و هنرشان ماندگار و مانا است افتخار میکنم که در کنار این هنرمندان عزیز بودم و امیدواریم در زمان حیات از یکدیگر قدردانی کنیم.
در ادامه مراسم با حضور مظفر شفیعی، اسرافیل شیرچی، سید محمد میرزمانی، رضا بنفشه خواه، بیژن بیژنی، مجید مظفری، غلامرضا امانی، فاضل جمشیدی و دیگر مسئولان شهرداری و شورای شهر رشت با اهداد دسته گلی ازاستادان ناصرمسعودی خواننده پیشکسوت موسیقی فولکور گیلان وعلی اکبر پورهنرمند پیشکسوت موسیقی و آهنگساز تقدیر شد.
مجید مظفری بازیگر سینما و تلویزیون نیز در این برنامه حضور داشت و ضمن ابراز تسلیت به خانواده این هنرمند اظهار کرد: ادبیات نمایشی در ایران و دنیا در زمینه تئاتر و تصویر دو حالت دارد ادبیات نمایشی شنوایی انسان، ادبیات تصویری نگاه و موسیقی روح را نوازش می دهد و روح ما مدیون موسیقی ایران است و بخشی ازآن مدیون آقای گلچین است و چه خوب است که اینگونه مراسم ها در این شهر برگزار می شود و مخالفانی نداشته است.
سهیل محمودی شاعرومجری برنامه های فرهنگی، جامعه ایران را جامعه ای با معضل رفتاری و نابهنجار اخلاقی عنوان کرد و افزود: هنر و فرهنگ تنها چیزی است که تربیت را به جامعه بازمی گرداند. دستی که به قلم می رود و یا مضراب سازو آرشه بدست می گیرد نمی تواند اسلحه بدست بگیرد و سرقت مسلحانه کند. فرزندان ما الگو می خواهند و هنرمندان الگوهای نسل آینده هستند. متاسفانه رادیو وتلویزون دراین باره کم لطفی کرده است و باید خودمان برای تربیت نسل فردایمان قدم برداریم.
میرعلیرضا میرعلی نقی پژوهشگرتاریخ موسیقی ایران بااشاراتی به خصوصیات برجسته شخصیت فردی وشخصیت هنری نادر گلچین به عواملی اشاره کرد که خوانندگان دیروز را از مرتبه ممتازی بهرمند می ساخت و در خوانندگان امروزی چنین عواملی پرورش نیافته است.
اوافزود: فردیت قوام یافته زنده یاد گلچین که در بستری غنی از شعر شناسی و هنر بازیگری پرورش یافته بود به همراه صدای خوش کوک و آرامش ذاتی او موجب شد که خوانده هایش نقشی ماندگار بر صفحه موسیقی دوره ما به یادگار بگذارد.
مرجان گلچین بازیگرسینما وتلویزیون (برادرزاه استاد گلچین) ضمن ابراز خوشامدگویی به میهمانان حاضر در جمع و تشکر و قدردانی از مسئولان برگزار کننده اظهار داشت: از تمامی خصیصههای عموی نازنینم نامبرده شد خصلتهایی که هر کدام از آنها میتواند ما را به سوی خود جذب کند و آن هنرمند را ستایش کنیم اما بعد چهل روز که از رفتن عموی نازنیم گذشت آنچه که از میراث او به یادگار ما مانده است ثروتی چون عشق، محبت و دوست داشتن است که بین ما تقسیم خواهد شد.
درادامه برنامه علی جهاندار، سالارعقیلی به همراه حریر شریعت زاده، غلامرضا امانی و حسین علیشاپور اجرای برنامه داشتند.
اسماعیل تهرانی، کامبیز روشنروان، رضا بنفشه خواه، علی جهاندار، عزت الله رمضانی فر، بیژن بیژنی، علی اکبرپور، سید محمد میرزمانی، مظفر شفیعی، سعید ثابت، اسرافیل شیرچی، مجید مظفری، غلامرضا امانی، سهیل محمودی، سالارعقیلی، فاضل جمشیدی، مریم امیرجلالی، سعیده عرب، داوود حیدری، عباس محبی، حسین علیشاپور، حسین پرنیا، رویا حلاج، علیرضا میرعلینقی، احسان صحرایی و… از میهمانان این برنامه بودند.
دیدگاهتان را بنویسید