اعضای آنسامبل ذاستا در آستانه برگزاری اولین کنسرت رسمی خود در فرهنگسرای نیاوران طی یک نشست رسانهای به بیان دغدغهها و انگیزههای خود برای تشکیل یک مجموعه موسیقایی غیردولتی پرداختند.
بهنام ابوالقاسم در ابتدای این نشست خبری که روز دوشنبه ۳ خردادماه در فروشگاه شهر کتاب فرشته برگزار شد، با اشاره به برگزاری کنسرت آنسامبل ذاستا که ساعت ۱۹:۳۰ و ۲۱:۳۰ روز جمعه هفتم خرداد ماه در فرهنگسرای نیاوران برگزار میشود، بیان کرد: آنسامبل ذاستا بیش از دو سال است که فعالیت خود را در عرصه موسیقی آغاز کرده است. البته پایه و اساس شکلگیری این مجموعه موسیقایی از نمایش «ترانههای محلی» به کارگردانی آقای محمد رحمانیان آغاز شد که در آن زمان فردین خلعتبری به عنوان آهنگساز این اثر نمایشی پیشنهاد داد تا برای انجام کارهای بهتر و بیشتر، آنسامبلی تشکیل شود که بتوانیم فعالیتهایی را انجام دهیم.
وی ادامه داد: در پی تشکیل آنسامبل ذاستا بود که ما دو کنسرت رسمی را برگزار کردیم که اولی مربوط به برگزاری کنسرت «شهرزاد» به خوانندگی علیرضا قربانی در برج میلاد و دومی مربوط به برگزاری یک کنسرت مشترک به همراه یک گروه تایلندی در تالار وحدت بود که خوشبختانه هر دوی این تجربه ها، برنامههای خوبی بودند. البته ما در این دو سال نسبت به ضبط و تولید قطعات جدید نیز اقدام کردهایم که بخش بزرگی از آن با عنوان «چهار فصل باغ ایرانی» در کنسرت پیشرو اجرا خواهد شد.
باغ کتاب ایرانی، «چهار فصل باغ ایرانی» را سفارش داد
وی توضیح داد: این قطعه یک رویکرد کاملاً ایرانی در چهار فصل طبیعت است که به سفارش باغ کتاب ایرانی، منتشر میشود و درواقع میتوان گفت برآیند ذهنی از یک موزیسین ایرانی نسبت به چهار فصل طبیعت است که این بار به مخاطبان ارایه خواهد شد. البته ما در طول اجرای کنسرت از یکسری تصاویر و اتفاقات دیگر بصری در حوزه نور و تصویر استفاده خواهیم کرد که در این مقطع رضا موسوی به عنوان کارگردان در کنار ما حضور خواهد داشت.
این نوازنده پیانو در بخش دیگری از صحبتهای خود با انتقاد از شرایط این سالهای موسیقی در ایران، بیان کرد: متاسفانه ماجرایی که در موسیقی امروز ایران وجود دارد، بر این نکته استوار است که موسیقی را تبدیل به یک عنصر مصرفی کرده و این موسیقی سرگرمی است که بیشتر از هر موسیقی دیگری برای مخاطبان جذاب شده است. بنابراین یکی از مواردی که در آنسامبل ذاستا به آن توجه ویژهای داریم، دغدغه کیفیت است چرا که همین نوازندگانی که در گروه ما حضور دارند، هنرمندانی هستند که میتوانند در قالب انگیزههای مادی، حضور موثری در ارکسترهای مختلف داشته باشند و اصلاً هم به این موضوع توجه نکنند که کیفیت در چه رتبهای قرار دارد. اما آنچه در آنسامبل ذاستا در بین همه ما به عنوان یک دغدغه مطرح است و فکر میکنیم موسیقی ایران هم به آن احتیاج دارد، دغدغه کیفی است. ما آمدهایم تا تعریف دیگری از بیان موسیقی ایرانی داشته باشیم.
تالار رودکی را انتخاب نکردم، چون می خواهم با اعصاب راحت کنسرت بدهم
سرپرست گروه آنسامبل ذاستا در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا تالار رودکی را برای برگزاری اولین کنسرت رسمی این مجموعه موسیقایی انتخاب نکرده است؟ گفت: تالار رودکی یکی از بهترین تالارهای اجرای زنده موسیقی است که من بسیار این تالار را دوست دارم اما به دلیل برخی از اتفاقاتی که توسط مدیریت بنیاد فرهنگی هنری رودکی انجام گرفته و من اصلاً آن را نمیپسندم، چندان دل خوشی از حضور در آنجا ندارم. البته باید در اینجا به این نکته اشاره کنم که خانم سهرابی و همکارانشان در مدیریت تالار رودکی همکاری بسیار خوبی با ما داشتند اما من به دلیل اینکه نحوه مدیریت مجموعه بنیاد فرهنگی هنری رودکی را نمیپسندم ترجیح میدهم که در سالنی کار کنم که شاید آکوستیک معمولتری داشته باشد اما فکر میکنم در آنجا اعصاب راحتتری برای اجرای کنسرت خواهم داشت.
وی افزود: به طور حتم برنامههایی برای برگزاری کنسرت در شهرستانها وجود دارد اما بردن چنین مجموعهای در شهرستان کار بسیار مشکلی است. حالا شما این مشکلات را در نظر بگیرید که اگر بخواهیم گروه را به خارج از کشور برای حضور در فستیوالها و کنسرتهای مختلف اعزام کنیم، فضای مشکلات دو برابر خواهد شد.
معرفی تلخ ترین اتفاق سال گذشته ذاستا
ابوالقاسم درباره حضور پیدا نکردن آنسامبل ذاستا در بخش آهنگسازی مجموعه «شهرزاد» به کارگردانی حسن فتحی گفت: به اعتقاد من تلخترین اتفاق سال گذشته گروه ما و فردین خلعتبری، ماجرای سریال «شهرزاد» بود و چون فردین خلعتبری فعلاً در مورد این ماجرا رویه سکوت را پیشه کرده و سکوتش محکمترین پاسخهاست بنابراین من هم ترجیح میدهم تا زمانی که فردین درباره این موضوع صحبتی نکرده، من هم در قبال آن سکوت کنم.
وی در بخش پایانی صحبتهای خود تصریح کرد: ذاستا همواره نوازندگان مهمان زیادی داشته است ولی به نظر من نمیتواند هیچ وقت یک ارکستر باشد چرا که داشتن یک ارکستر خوب و باکیفیت احتیاج به متریال یکدست اخلاقی و فنی دارد که در حال حاضر شرایط این نیست که ۶۰ نفر به این یکدستی در این فضا حضور داشته باشند.
مخاطب موسیقی را در تصویر می بیند
رضا موسوی کارگردان کنسرت «چهار فصل باغ ایرانی» هم در این نشست گفت: سابقه دوستی من با آنسامبل ذاستا به چندین سال قبل از تشکیل این گروه موسیقایی باز می گردد و بر این باورم که این گروه موسیقایی با توجه به توانایی نوازندگان و حضور موسیقی فردین خلعتبری که موسیقی تخیلبرانگیز و تصویرسازی است، میتواند برای مخاطبان جذابیتهای زیادی داشته باشد. اتفاقاً بر همین اساس بود که من تلاش کردم تصویری را به مخاطب ارایه دهم که این تصویر و طراحی همراه موسیقی باشد که نوازندگان اجرا میکنند.
وی افزود: در واقع این نوع طراحی برای اجرای تصویر، همراه کردن مخاطب با موسیقی اجرا شده توسط تصویر است که بسیار کار مشکلی است و نیازمند اجرای یک فضای ویژه است. البته در این راه نوازندگان گروه کمک بسیار زیادی به من کردند که بتوانم در این فرصت کوتاه، کار قابل قبولی را به مخاطب ارایه دهم.
کارگردان کنسرت آنسامبل ذاستا در بخش دیگری از این نشست خبری با تقدیر از گروه اجرایی کنسرت گفت: صبا غروی، نگین شکیبا، هادی بادپا و مهسا نعمت از جمله افرادی هستند که در برگزاری این کنسرت همراه همیشگی ما بودند که غالباً در این چنین نشستهایی اسم آنها گفته نمیشود بنابراین من از این فرصت استفاده کرده و با نام بردن از این عزیزان، یک خستهنباشید ویژه میگویم که تلاش زیادی برای هر چه بهتر برگزار کردن کنسرت انجام میدهند.
امیدوارم این گروه به حیات خود ادامه دهد
پدرام فریوسفی نوازنده ویولن و یکی از اعضای آنسامبل ذاستا در این نشست گفت: همیشه در عرصه موسیقی دنبال کارهای جدیدی بودم و همانطور که میدانید ژانر من، حضور در موسیقی کلاسیک است اما همواره به دنبال این بودم که در گروههایی کار کنم که کارهای نو و خلاقانهای را در عرصه موسیقی تجربه کرده باشند.
این نوازنده ویولن با اشاره به حضور آنسامبل ذاستا در عرصه موسیقی گفت: من فکر میکنم هیچ آنسامبلی با این سازبندی در عرصه موسیقی وجود ندارد ضمن اینکه حضور فردین خلعتبری و بهنام ابوالقاسم، این احساس را در من به عنوان یک نوازنده به وجود میآورد که میتوانم در انتظار کارهای نو و تجربههای جدید باشم. من احساس میکنم در این گروه میتوانم به هدفهای بسیاری در موسیقی برسم و امیدوارم در این مدت این گروه به حیات خود ادامه داده و به مشکل گروههای قبلی برخورد نکند.
این کنسرت دل همه را می نوازد
آتنا اشتیاقی نوازنده و یکی دیگر از اعضای مجموعه موسیقی ذاستا نیز در این نشست خبری گفت: هر گروهی که در هر جای دنیا تشکیل میشود، اهدافی را در پی دارد ما نیز در آنسامبل ذاستا هدفهای زیادی داریم اما بر این باوریم که هنوز در پلههای اول هستیم و کارهای زیادی برای انجام دادن داریم که باید با این مجموعه موسیقایی بتوانیم به آن برسیم.
وی افزود: موسیقی با سرعت بسیار بالایی در دنیا رو به پیشرفت است بنابراین ما به عنوان نوازنده و اعضای یک گروه باید بتوانیم قوه تخیل خودمان را به راه بیندازیم و کارهایی را انجام دهیم که در گروههای دیگر موسیقایی کمتر وجود دارد. به اعتقاد من این گروه موسیقایی میتواند بهترین کارها را انجام دهد و من از حضور در این مجموعه بسیار خوشحالم و یقین دارم کنسرتی که روز هفتم خرداد ماه به مخاطبان ارایه خواهد شد، دل همه را نیز مینوازد.
این نوازنده در بخش دیگری از صحبتهای خود تصریح کرد: یک گروه کوچک میتواند اهداف مشترک بسیار ارزشمندی داشته باشد ولی وقتی که این گروه تبدیل به یک گروه ۲۰۰ نفری میشود، دیگر همدلیها وجود نخواهد داشت و شاید اعضای گروه به آن چیزی که میخواهند نتوانند برسند. اتفاقاً به همین جهت است که من چندین سال است که در ارکسترهای بزرگتر حضور پیدا نمیکنم.
صمیمیت، حال خوب و یک تشکر ویژه
پریسا پیرزاده عضو دیگر آنسامبل ذاستا نیز با ابراز خرسندی از حضور در این مجموعه موسیقایی گفت: اعضای آنسامبل ذاستا از قبل همدیگر را میشناختند و به نظر من مهمترین چیزی که تا به امروز توانسته روند کار را به سمت ارتقای کیفیت هدایت کند، صمیمیت اعضای گروه است که به اعتقاد من یکی از اهداف مهم مجموعههای موسیقایی است. من به سهم خود از همه همکارانم در این آنسامبل ممنونم که خواستار نشان دادن موسیقی خوب به مخاطب هستند.
سایوری شفیعی نوازنده و عضو آنسامبل ذاستا نیز در این نشست خبری گفت: آنسامبل ذاستا یکی از گروههایی است که من همواره با خوشحالی بر سر تمرینهای این مجموعه حاضر میشوم. این مجموعه به شکلی است که همه اعضا قدر همدیگر را میدانند و به همین خاطر است که کار کردن با این گروه بسیار لذتبخش است.
دنبال احساس مشترک نبودم
فردین خلعتبری مدیر هنری آنسامبل ذاستا که این روزها در کشور اتریش به سر میبرد، در پیام ویدیویی که به مناسبت برگزاری این نشست خبری تولید شده بود، بیان کرد: خیلی خوشحالم که بعد از سالها تجربه در حوزه موسیقی با یک آنسامبل قدرتمند مانند آنسامبل ذاستا میتوانم موسیقیهای بدون کلام خودم را در قالب یک اجرای زنده به مخاطب ارایه دهم. من این احتمال را میدهم که این کنسرت را بیشتر از هر کنسرت دیگری دوست خواهم داشت.
این آهنگساز پیشکسوت موسیقی ادامه داد: پروژه «چهار فصل باغ ایرانی» برای اولین بار است که در قالب یک اجرای زنده به مخاطب ارایه خواهد شد. این موسیقی منتخبی از چند اثر جدید و موسیقی فیلمهای من است که یک اثر توصیفی نیست بلکه به نوعی یادداشتهای من از چهار فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان است که من در آن به دنبال احساس مشترک با مخاطب نبودم. این فضا یک احساس کاملاً شخصی است که ممکن است با آنچه مخاطب از فصلی مانند بهار داشته باشد، متفاوت باشد. اما این امکان نیز وجود دارد که با آن همذات پنداری کند.
وی ادامه داد: بعد از استقبال خوبی که از آلبوم «به خاطر سنگفرشی که من را به تو میرساند» به عمل آمد، دوست داشتم از این اثر موسیقایی نیز یک اجرای زنده داشته باشم و حالا وقتی میبینم این اتفاق محقق شده، بسیار دوست دارم آنهایی که با این اثر خاطره دارند نیز در سالن حضور پیدا کنند. البته این نوع حرکت احتیاج به یکسری همراه دارد که یک بخشی از آن مردم هستند. من بر این باورم که مخاطب خوب مخاطبی نیست که فقط موسیقی بلد باشد. به اعتقاد من مخاطب خوب، مخاطبی است که در وهله اول تفکر را سرلوحه کارهای خود قرار دهد.
دیدگاهتان را بنویسید