این روزها فروشگاه تخصصی موسیقی زند که یکی از قدیمیترین و اصلیترین فروشگاههای موسیقی ایران محسوب میشود درحال تعطیل شدن است و همین موضوع باعث نگرانی جدی اهالی موسیقی از این دست تعطیلیهای زنجیرهوار شده است.
بابک چمنآرا (رئیس هیئتمدیره مجمع صنفی تولیدکنندگان آثار شنیدار) در گفتگو با خبرنگار ایلنا، از تعطیلی نزدیک فروشگاه تحصصی موسیقی زند خبر داد و گفت: درباره فروشگاه موسیقی زند متاسفانه باید بگویم که این فروشگاه دارد تعطیل میشود. فروشگاه زند قبل از انقلاب با عنوان”استریو زند” از حدود سال ۱۳۵۶ فعال بوده و اوایل دهه شصت این مجموعه تعطیل شد. اگر اشتباه نکنم حدود سال ۷۹- ۸۰ که در آن زمان فروشگاه بتهون در چهارراه ولیعصر بود؛ این دوستان دوباره برگشتند و کارشان را شروع کردند.
مدیر موسسه بتهون در ادامه افزود: چند روز قبل از فروشگاه موسیقی زند با من تماس گرفتند و گفتند بیاید تسویه حساب کنید چون ما میخواهیم فروشگاه را تعطیل کنیم و دیگر نمیتوانیم در این زمینه فعالیت خود را ادامه بدهیم. آقای محمدزاده (مدیر فروشگاه موسیقی زند) خودش از سال ۴۸-۴۹ با بتهون همکاری میکرد و از سال ۵۵ – ۵۶ مستقل شد و همان مجموعه”استریو زند” را در خیابان کریمخان راهاندازی کرد.
وی در ادامه افزود: فروشگاه موسیقی زند یکی از قدیمیترین فروشگاههای فرهنگی ایران است؛ یادم میآید زمانی که فروشگاه زند راهاندازی شد فقط همان کتابفروشی که امروز “گویا” شده است در این منطقه وجود داشت. آقای محمدزاده به عنوان فروشنده آدم بسیار مطلعی در زمینه موسیقی کلاسیک و موسیقی پاپ خارج از کشور است. در زمینه موسیقیهای داخلی نیز محصولات ارزشمندی را همواره عرضه کرده و هیچگاه به عرضه محصولات بیکیفیت روی نیاورده است؛ در واقع ایشان همواره بسیار گزیده کار کرده است.
بابک چمنآرا همچنین عنوان کرد: تعطیلی فروشگاه موسیقی زند برای موسیقی ما اتفاق بسیار ناراحتکنندهای محسوب میشود. این اتفاق مختص به این روزها و ماهها و این دولت نیست؛ در واقع این روندی است که شروع شده و خیلیها در این حوزه کارشان را تعطیل کردهاند. این نکته را باید به یاد داشته باشیم که فروشگاه موسیقی زند جزو چهار پنج فروشگاه معتبر و تاثیرگذار موسیقی است که بهصورت تخصص آثار موسیقی میفروخته است.
رئیس هیئتمدیره مجمع صنفی تولیدکنندگان آثار شنیداری گفت: وقتی یک کتابفروشی در جایی مانند نارمک تعطیل میشود همه اهالی کتاب صدایشان بلند میشود و ضمن انتشار یادداشتها و مصاحبههایی ابراز ناراحتی میکنند و حداقل قدردانی یا دلجویی از آن مجموعه انجام میدهند؛ و این نشان میدهد که چنین موضوعی بسیار برایشان مهم است؛ ولی در زمینه موسیقی این اتفاق نمیافتد.
چمنآرا درباره مشکل اصلی فروشگاههای موسیقی در ایران گفت: فروش فیزیکی محصولات موسیقی به شدت پایین آمده و شاید به حدود یک صدم رسیده است. چنین اتفاقی علتهای بسیاری دارد؛ یکی از علتهایش این است که مدیا دارد تغییر میکند. حتی بسیاری از کارخانهها دیگر”سیدی پلیر” تولید نمیکنند و بسیار از اتومبیلها نیز دستگاه پخش سیدی ندارند. این یک واقعیت محسوب میشود که با آن روبرو هستیم. علت دیگرش این است که مردم آثار موسیقی را کپی میکنند یا آثار موسیقی را در کانالها میگذارند و برای هم بلوتوث میکنند. چنین شرایطی به هنرمند لطمه میزند؛ بخشی از این لطمه نیز به ناشر و سرمایهگذار میرسد و بخش دیگر آن اصلا باعث تغییر شغل و تغییر بافت کسب و کار فرهنگی میشود. یعنی فروشگاههای موسیقی به دلیل همین کپی شدن آثار موسیقی تعطیل میشود. از آنجا که یکسری آدمها زندگیهایشان به واسطه چنین شرایطی دست خوش تغییر میشود؛ چنین موضوعاتی جای بحث جدی دارد.
مدیر موسسه بتهون در ادامه افزود: ناشران یا تهیهکنندههای حوزه موسیقی همچون من یا آقای موسوی در موسسه ماهور یا حتی محسن رجبپور ممکن است بگوییم در چنین شریطی بهجای فروش ۱۰ هزار نسخهای سیدی، هزار نسخه میفروشیم و آثار را به سایت”بیپتونز” یا “آی تیونز” میدهیم و از راههای دیگری سعی میکنیم کسریمان را جبران کنیم. مثلا رجبپور کنسرت میگذارد ماهور کارها را ارزانتر میخرد و خود من بخشی از کارها را دولتی میفروشم؛ ولی کسی که فقط فروشگاه موسیقی دارد کار دیگری نمیتواند انجام بدهد.
وی همچنین عنوان کرد: این اتفاقات به صنف تولیدکنندگان آثار شنیداری کاملا ربط دارد ولی فروشگاهها زیرنظر اتحادیه لوزام صوتی و تصویری هستند که این خودش مسئله خندهداری محسوب میشود. فروشگاه بتهون نیز همین وضعیت را دارد. یعنی ما زیر نظر اتحادیهای هستیم که موبایل فروشها، تلویزیون فروشها و فروشندگان آثار موسیقی نیز در همان اتحادیه عضو هستند. ما دارندگان فروشگاههای موسیقی در اتحادیه لوزام صوتی و تصویری در اقلیت هستیم. اگر اتفاقی برای موبایلفروشها بیفتد از آنجا که در اکثریت قرار دارند به سرعت اعتراض میکنند و کاری را صورت میدهند؛ ولی ما که در کل ایران شاید صد نفر باشیم در آن صنف کاری نمیتوانیم صورت بدهیم.
بابک چمنآرا گفت: ما نمیتوانیم فروشگاههای موسیقی را به صنف تهیهکنندگان موسیقی وارد کنیم. اما اگر چنین مسئلهای با تصویب مصوبهای هم امکانپذیر باشد پروسه بسیار زمانبری دارد. نکته اینجاست که تعطیلی فروشگاهی چون زند یک مسئله اورژانسی محسوب میشود. درواقع سکتهای اتفاق افتاده و باید اقدام سریعی در این زمینه صورت بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید