سومین جشن سالانه «موسیقی ما» علاوه بر معرفی بهترینهای موسیقی در سال گذشته با شکست سکوت حبیب محبیان پس از شش سال و انتقاد محسن شریفیان از چهره عبوس هنرمندان موسیقی همراه شد.
این برنامه با اجرای احسان کرمی همراه بود و با یک دقیقه سکوت به احترام درگذشتگان فاجعه منا آغاز شد، سپس سالار عقیلی با همراهی گروهش روی صحنه آمد و پس از اجرای چند قطعه، گفت: «خوشحالم که امشب در این جمع و برای شما برنامه اجرا میکنیم. میخواهم سرود «وطن» را بخوانم و آن را به شما مردم عزیز تقدیم میکنم. این اثر ساخته و تنظیم پیمان سلطانی است و با شعری از بیژن ترقی همراه است.»
پس از اجرای این هنرمند، آیین تقدیر از محمدرضا درویشی به پاس یک عمر فعالیت هنری در زمینه پژوهش موسیقی انجام شد. نادر گلچین، فریدون شهبازیان و محمد سریر برای تجلیل از او روی صحنه حاضر شدند و این در حالی بود که سریر در سخنانی مطرح کرد: «محمدرضا درویشی علاوه بر آهنگساز، یک پژوهشگر است و حوزه پژوهش راهی دارد که خیلی در میان غبارهای آن گم میشوند اما درویشی از این مسیر عبور کرده و هماکنون مهمترین پژوهشگر موسیقی نواحی است. او امشب این جایزه را بهحق دریافت میکند.»
محمدرضا درویشی نیز پس از دریافت تندیس طلاییاش، اظهار کرد: «پیش از شروع این جشن، دوست خبرنگاری از من نکتهای پرسید مبنی بر اینکه خیلیها معتقدند در مراسمی از این قبیل باید فقط به موسیقی سنتی پرداخته شود و نظر من را در اینباره جویا شد. من جواب دادم که باید تنگنظری را کنار گذاشت. قانون، قانون عرضه و تقاضا است. هر چیزی که متقاضی داشته باشد، خود به خود عرضه میشود.»
او ادامه داد: «این موضوع به سیاستهای کلان مدیریت کشور برمیگردد که از انواع موسیقی چگونه حمایت میکند. در همه دنیا یعنی آمریکا، اروپا، کشورهای شرق آسیا و روسیه، دولتها از دو نوع موسیقی حمایت ویژه میکنند؛ یکی موسیقی مدرن که شنوندگان آگاهی دارد و دوم، موسیقیهای کاملاً سنتی؛ موسیقیهایی که اگرچه ریشههایش مردمی است اما در میان مردم جینپوشیده و پیتزا خورده امروز رواج ندارد.»
این پژوهشگر افزود: «همین موسیقیهایی که امروز به عنوان موسیقی سنتی میشنویم، رگههایی از موسیقی پاپ در خود دارند و در واقع کلاه گشادی است که سر خودمان میگذاریم.»
او خاطرنشان کرد: «خیلی وقت است که در کشور ما موسیقی سنتی را آب برده است. آنچه شما در تکخوانی، تکنوازی و گروهنوازیها میشنوید، موسیقی سنتی نیست. حالا که بخش خصوصی دستش کوتاه است و بخش دولتی هم حمایتی نمیکند، خوب است که چنین جاهایی وجود دارد که در آن، سره و ناسره را از هم تشخیص میدهند.»
درویشی با بیان اینکه “من هیچ مخالفتی با موسیقی پاپ ندارم اما این موسیقی هزینههای عرضهاش را خودش درمیآورد”، افزود: «موسیقیهای دیگری هستند که کمکم فراموش میشوند و نیاز به حمایت دارند.»
در ادامه مراسمی که شامگاه ۱۸ مهرماه در تالار وحدت برگزار شده بود، بخش اول تندیسهای طلایی برندگان اهدا شدند.
هنگامه اخوان، نادر مشایخی و حمیدرضا نوربخش برای اهدای جوایز این بخش روی صحنه آمدند.
بر این اساس، در بخش بهترین آلبوم موسیقی معاصر، اصیل و سنتی ایرانی به انتخاب کارشناسان، آلبوم «قطرههای باران» اثر کیخسرو، تهمورس و سهراب پورناظری برگزیده شد.
همچنین، در همین بخش و بر مبنای آرای مردمی، آلبوم «مستور و مست» اثر ژانو باغومیان و همایون شجریان برگزیده شد.
باغومیان پس از دریافت تندیسش گفت: «خوشحالم که مردم به این موسیقی عجیب و غریب رأی دادند. من فکر میکردم، آدم نترسی هستم اما وقتی همایون را دیدم، فهمیدم او در موسیقی از من نترستَر است، چون حاضر شد این کار را بخواند.»
همایون شجریان هم اظهار کرد: «آلبوم «مستور و مست» برای من تجربه جالبی بود. ژانو فرهنگ ما را خوب میشناسد و درک بالایی از شعر عطار و مولانا دارد.»
او سخنانش را با خواندن شعری پایان برد.
جایزه بهترین آهنگساز موسیقی معاصر و سنتی ایرانی به انتخاب کارشناسان نیز به حمید متبسم برای آلبوم «زمزمهها» رسید. او که در این مراسم حضور نداشت، ویدئویی به جشن ارسال کرده و در آن گفته بود: «با خبر شدم که آلبوم «زمزمهها» مورد توجه شما قرار گرفته و این موجب سرفرازی من است. این اثر با کلام ادیب بزرگ زمان شفیعی کدکنی همراه است و اگر رنگی در این اثر است، از اوست. مایه خوشبختی است که در این دنیای پرهیاهو صدای سکوت «زمزمهها» به گوش شما رسیده است.»
جایزه بهترین آهنگساز موسیقی پاپ بر اساس انتخاب کارشناسان هم به علیرضا افکاری برای آلبوم «پاییز تنهایی» رسید. او پس از دریافت تندیسش از همه عوامل آلبوم قدردانی کرد.
همچنین، جایزه بهترین آهنگساز موسیقی تلفیقی و تجربی طبق انتخاب کارشناسان به میلاد درخشانی برای آلبوم «اشارات نظر» رسید. او پس از دریافت جایزهاش گفت: «میخواهم از شما خواهش کنم که خودمان در معتبر کردن چنین برنامههایی تلاش کنیم. جامعه موسیقی خیلی بزرگ نیست و می توانیم در چنین مراسمی کنار هم باشیم.»
جایزه بهترین آلبوم موسیقی مقامی و نواحی نیز به محمدرضا درویشی برای آلبوم «منظومههای حماسی» رسید.
جایزه بهترین آلبوم موسیقی تلفیقی و تجربی باز هم به میلاد درخشانی برای آلبوم «اشارات نظر» تعلق گرفت و جایزه مردمی این بخش به همایون شجریان و سهراب پورناظری برای آلبوم «آرایش غلیظ» رسید.
گروه موسیقی «لیان» هم چند قطعه از موسیقی بوشهر را در این مراسم اجرا کرد تا گرمای موسیقی جنوب را به تالار وحدت بیاورد.
محسن شریفیان پس از اجرایش در انتقاد به چهره عبوس هنرمندان حاضر در سالن، گفت: «چند وقت پیش دانشجویی برای پایاننامهاش پیش من آمد و میخواست بداند که چرا موسیقی ایرانی غمگین است؟ باید میگفتم به این مراسم بیاید تا چهره شما را ببیند. شما استادان بزرگ این مملکت هستید اما یک لبخند روی لبتان نیست. مردم به اندازه کافی غم دارند.»
پژوهشگر موسیقی جنوب ادامه داد: «به نظر من جشن موسیقی ما بخشی هم برای انتخاب غمگینترین قطعه داشته باشد. شما خوانندگان پاپ هم همینطور هستید؛ دائم غمگین میخوانید.»
شریفیان افزود: «من به سهم خودم نگران موسیقی ایران هستم. نمیگویم همه موسیقیها شاد باشند اما ما باید جامعه را عوض کنیم نه اینکه ببینیم، جامعه چه میخواهد.»
او در پایان سخنانش گفت: «در مجامع اقتصادی خیلیها این روزها حرف از اختلاس میزنند، غافل از اینکه اختلاس در موسیقی هم هست. مثلا آلبوم یک نَفَر را برمیدارند، به نام خودشان میزنند.»
در ادامه مراسم، میلاد کیایی، فریدون خوشنود، ناصر چشمآذر و حبیب محبیان برای تقدیر از یک عمر فعالیت هنری ناصر فرهودی در زمینه صدابرداری روی صحنه آمدند.
حبیب محبیان پس از حضور روی صحنه تالار وحدت گفت: «من بدون گیتار فلجم و تابحال بدون آن روی صحنه نیامدم. من اهل صحبت کردن نیستم اما درباره ناصر فرهودی باید بگویم که با او همکاریهای خوبی داشتم.»
حبیب پیش از اینکه تندیس فرهودی را به او بدهد، به صورت طنزآمیز اظهار کرد: «اول فکر کردم، به من جایزه دادهاند؛ خوشحال شدم.»
وی افزود: «من لیاقت ندارم که جلوی صف باشم. امشب پس از شش سال سکوت، صحبت میکنم. میخواهم بگویم با هم باشید و خدا را فراموش نکنید.»
اما در بخش دوم اهدای جوایز، آلبوم «عشق یعنی…» با صدای فریدون آسرایی به عنوان آلبوم برگزیده پاپ به انتخاب کارشناسان معرفی شد.
جایزه مردمی این بخش به احسان خواجه امیری برای آلبوم «پاییز تنهایی» رسید. حبیب محبیان پس از اهدای جایزه خواجه امیری گفت: «هشت سال پیش آقاپسری را کنار پدرش دیدم و خیلی خوشحال شدم. با خودم گفتم خدا را شکر مثل پدرش میماند.»
خواجه امیری هم این جایزه را که از بخش مردمی دریافت کرده بود، جایزهای با ارزش دانست.
جایزه بهترین آلبوم پاپ راک برای آلبوم «رفته از دست» بر اساس رأی کارشناسان به گروه کامنت رسید.
نیما رمضان هم پس از دریافت این جایزه گفت: «ما غیر از تهران جای دیگری برای اجرا نداریم. در خیلی شهرستانها از ما تعریف خونخوار و انسانخوار دارند. خواهش میکنم کسانی که میتوانند، در این راستا به ما کمک کنند.»
او همچنین با انتقاد از خانه موسیقی اظهار کرد: «دو سال است که عضو خانه موسیقیام اما هنوز بیمه نیستم و امکاناتی ندارم. خوانندهها شرایطشان از ما بهتر است. نوازندگان نیاز به حمایت بیشتری دارند و امیدوارم این موضوع مدنظر قرار گیرد.»
جایزه مردمی همین بخش به رضا یزدانی برای آلبوم «سلول شخصی» رسید. میلاد کیایی پس از اهدای جایزه یزدانی گفت: «من خیلی با معرفی اول و دوم موافق نیستم. درست است که ظاهر قضیه تشویق است اما تجربه ۶۰ ساله من در موسیقی نشان داده است که نفر اول همیشه فکر میکند که جایزه حقش بوده و دیگر تلاش نمیکند و نفرات دیگر هم فکر میکنند که حقشان خورده شده است. بهتر است هنرمندان در این مراسم صرفاً تشویق و تقدیر شوند.»
رضا یزدانی هم پس از دریافت جایزهاش اظهار کرد: «”سلول شخصی” هشتمین آلبوم من است و خوشحالم که جایزه مردمی بردهام. مردم برای یک هنرمند، باارزشترین چیز هستند. آلبومهای ما را آنها میخرند و آنها سالنهای کنسرتمان را پر میکنند. من در این سالها خیلی زحمت کشیدم و یک جاهایی هم خط شکن بودم.«
سپس عبدالوهاب شهیدی، جواد مجابی و حسن ناهید برای تقدیر از هوشنگ ظریف به پاس یک عمر فعالیت هنری روی صحنه حاضر شدند.
ظریف نیز پس از دریافت تندیسش اظهار خوشنودی کرد.
این در حالی بود که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نشان درجه یک هنری عبدالوهاب شهیدی را که قرار بود بهزودی به او اهدا کند، به جشن «موسیقی ما» فرستاد و این نشان پس از سالها فعالیت هنری به شهیدی اهدا شد.
سپس محمدعلی شیرازی، محمدعلی بهمنی، تورج شعبان خوانی و کیخسرو پورناظری برای اهدای بخش دیگری از جوایز روی صحنه آمدند.
جایزه ترانه برگزیده موسیقی پاپ به انتخاب کارشناسان به رسول یونان برای ترانه «قهوهخانهها» رسید.
جایزه بهترین ترانهسرا به انتخاب کارشناسان، به روزبه بمانی رسید. او پس از دریافت تندیسش گفت: «امروز استادان موسیقی را اینجا میبینم و دلم میگیرد که نسل اول ترانهسراها در کشور حضور ندارند.»
او ادامه داد: «ما نسلی از ترانهسراها هستیم که از ما حمایت نشد. استادان نسل اول هم ما را تحقیر کردند و ما ترانهسرایی با تقلب از روی دستشان یاد گرفتیم. حالا ترانهسرایی به بلوغ رسیده است.»
جایزه بهترین تنظیمکننده موسیقی پاپ به انتخاب کارشناسان به بهروز صفاریان برای آلبوم «عشق یعنی» رسید. او جایزهاش را به زنده یاد فریدون فروغی تقدیم کرد.
جایزه بهترین کنسرتگذار به رامین صدیقی مدیر نشر «هرمس» رسید. او جایزهاش را به بهمن مظفری، هنرمند تازه درگذشته تقدیم کرد. جایزه بهترین ناشر نیز به «خانه هنر خرد» رسید. این جایزه به انتخاب مجمع صنفی تولیدکنندگان آثار شنیداری به این مؤسسه اهدا شد.
آلبوم «نه فرشتهام، نه شیطان» اثر تهمورس پورناظری و با صدای همایون شجریان هم با استناد به وبسایت بیپتونز به عنوان پرفروشترین آلبوم فضای مجازی انتخاب شد.
در ادامه مراسم، سیمین غانم، صدیق تعریف و تهمورس پورناظری روی صحنه حاضر شدند تا از یک عمر فعالیت هنری بهروز قریبپور تجلیل کنند. او پس از دریافت جایزهاش درباره پیوند موسیقی و تئاتر و اهمیت تعزیه سخن گفت.
سپس حمید حامی به اجرای قطعاتی از موسیقی پاپ پرداخت.
در بخش آخر اهدای جوایز، جایزه بهترین قطعه موسیقی معاصر و اصیل ایرانی به نوید دهقان و سالار عقیلی برای قطعه «وطن» رسید، و عقیلی جایزه اش را به استاد خود «صدیق تعریف» اهدا کرد.
جایزه بهترین قطعه موسیقی معاصر و اصیل ایرانی خارج از آلبوم به انتخاب مردم به قطعه «پردهنشین» اثر مهیار علیزاده و علیرضا قربانی اهدا شد.
جایزه بهترین قطعه موسیقی تلفیقی و تجربی با رأی کارشناسان به همایون شجریان برای قطعه «با من صنما» رسید. جایزه بهترین قطعه موسیقی تلفیقی و تجربی خارج از آلبوم نیز به انتخاب مردم گروه دارکوب و علی زند وکیلی برای قطعه «ترشرو» رسید.
همچنین جایزه بهترین قطعه موسیقی پاپ از نگاه کارشناسان به قطعه «عشق یعنی» اثر بهروز صفاریان، سروش سمیعی و فریدون آسرایی رسید.
جایزه بهترین قطعه موسیقی پاپ خارج از آلبوم با رأی مردمی به طور مشترک به قطعه «چشمه طوسی» محسن چاووشی و «نگران منی» مرتضی پاشایی رسید.
در ادامه، جایزه بهترین آلبوم موسیقی سنتی بیکلام با رأی کارشناسان به حسین علیزاده و پژمان حدادی برای آلبوم «تربت» رسید.
همچنین، جایزه بهترین آلبوم موسیقی مدرن، ملل و کلاسیک به انتخاب کارشناسان به کیهان کلهر برا آلبوم «لایههای تاریکی» رسید.
در نهایت، تندیس طلایی نوازندگی به حسن ناهید نی و عینالله کیوان شکوه نوازنده درامز اهدا شد.
پخش کلیپی از درگذشتگان موسیقی، بخش دیگری از مراسم بود و در نهایت با پیانونوازی بهنام ابوالقاسم به پایان رسید.
دیدگاهتان را بنویسید