محمد امین میراحمدی، پژوهشگر و مدرس موسیقی ایران، کتابی درباره مرتضی نیداوود از موسیقدانان و آهنگسازان کشورمان نوشته و در آن به شرح حال زندگی او از دوران کودکی تا مرگ، فراگیری نواختن تار، تاسیس مدرسه موسیقی، کار با برخی نوازندگان و خوانندگان ایرانی، شروع فعالیت در رادیو در سالهای اولیه تاسیس، ازدواج و مهاجرت این فرد، انواع موسیقی و موسیقی ایرانی پرداخته است.
همچنین در این کتاب شرح حال، تحلیل نوازندگی و آهنگسازی، دیسکوگرافی (اثرشناسی) و نتنگاری آثار مرتضی نیداود را میخوانیم. نویسنده در «جویبار جوشنده» شیوه نتنگاری، انگشت گذاری، شرح نشانهها تحلیل شیوه نوازندگی نیداوود را نوشته است. در این اثر قطعاتی در فرمهای رنگ، تصنیف چهارمضراب، ساز و آواز و سولو نتنگاری شده است.
مرتضی نیداود موسیقیدان ایرانی و خالق آثار ماندگاری مانند «مرغ سحر» و «آتشی در سینه دارم» است. آثار او ضمن حفظ اصالت، بازتاب اجتماعی وسیعی داشت. این نویسنده از سنین کودکی با موسیقی آشنا شده و تار مینواخت. وی در سال ۱۳۰۶ «مدرسه موسیقی درویش» را تاسیس کرد و در این مدرسه شاگردان زیادی تربیت کرد که از جمله آن میتوان به قمرالملوک وزیری، اسماعیل کمالی، حسین سنجری، یحیی زرپنجه و ارسلان درگاهی اشاره کرد.
در کنار این کتاب فیلم مستندی ارائه شده است که خیلی از اسناد آن برای اولین بار است که منتشر میشود. که حامل نظراتی درباره زندگی مرتضی نیداود از سوی نویسنده به همراه داریوش طلایی پژوهشگر، ردیفدان و استاد دانشگاه همچنین نمونه صوتی آثاری که در این کتاب نت شده نیز به همراه کتاب ارائه شده است.
در قسمتی از این کتاب میخوانیم: «مرتضی نیداوو شیدای شیرازی را بهترین تصنیفساز میدانست و معتقد بود آثارش با تصانیف معمولی تفاوت زیادی دارد و احرای آثارش دشوار است. وی اساره میکند که اغلب اجراهایی که از آثار ایشان میشود یا افتادگی دارد [احتمالا منظور حذف برخی قسمتها است] یا تند و کند اجرا شدهاند. نیداوود بعد از شیدا، از عارف یاد میکند و میگوید آثارش به قوت شیدا نیست اما جنبه ملی و میهنی دارد.»( صفحه ۳۱)
انتشارات هنر موسیقی کتاب «جویبار جوشنده: شرح و تحلیل آثار و احوال مرتضی نیداوود به همراه نتنگاری برخی از آثار او» اثر محمد امین میراحمدی را در ۵۰۰ نسخه، ۲۱۲ صفحه و با قیمت ۵۵۰۰۰تومان منتشر کرد.
۲۵۸۲۴۳
دیدگاهتان را بنویسید