لوریس چکناواریان با حضور در ویژه برنامه یلدایی «چشم شب روشن» از اجرای سمفونی عاشورا در سال بعد خبر داد و عثمان محمدپرست پیشکسوت دوتارنواز خراسانی نیز تار نواخت.
ویژه برنامه «چشم شب روشن» ویژه شب یلدا سه شنبه ۳۰ آذر به تهیه کنندگی امیر قمیشی و با اجرای محمد صالح علا با حضور رضا مهدوی کارشناس موسیقی میزبان لوریس چکناواریان آهنگساز و رهبر ارکستر بود.
در ابتدای این برنامه چکناواریان با تعاریف مثبت از مضمون عشق گفت: وقتی عشق باشد، صلح هم وجود دارد و همیشه بعد از عشق امید می آید. عشق یک هدیه الهی است اما امید همیشه باید زنده بماند. انسان همیشه می تواند عاشق باشد و یک قلب کوچک جای بسیاری برای عشق دارد.
اثری درباره یلدا بانو، دختر آخر آذر خانم می نویسم
این رهبر ارکستر در پاسخ به این پرسش که این همه سمفونی در دنیا ساختید برای انار یلدا چه کردید، گفت: داشتم فکر می کردم اثری بنویسم درباره یلدا بانو دختر آخر آذر خانوم که با اولین پسر آقای دی ازدواج می کند و آفتاب به دنیا می آید. آنها پس از ۳۶۵ روز مبارزه بالاخره به هم می رسند و به نظرم شب یلدا امید عشق است. هر کس عاشق است، یک ثانیه در زندگی اش وجود دارد که به عشق خود می رسد.
چکناواریان بعد از پخش قطعه «کشتی نوح» در پاسخ به اینکه آیا می توانیم سمفونی یلدا داشته باشیم، گفت: چرا که نه؛ چون آفتاب به دنیا آمده است. زندگی آفتاب است و آفتاب تنها در آسمان نیست بلکه باید در قلب آدم ها باشد.
همه یکی هستیم
وی درباره سمفونی عشق و امید و اینکه احساساتش از کجا نشأت می گیرد؟ عنوان کرد: همه این احساسات از عشق نشأت می گیرد، نه جنگ. همه ما یکی هستیم و زمانی که دنیا را از بالا نگاه کنید، همه یکسان هستند و تنها زمانی که روی زمین هستیم، دست به تقسیم می زنیم. وقتی عشق باشد بین من و یک آفریقایی و چینی هیچ تفاوتی نیست.
مهدوی خطاب به چکناواریان گفت: شما موسیقیدان متفاوتی هستید و به یاد می آورم وقتی برای اولین بار می خواستید روی صحنه تالار وحدت اجرا داشته باشید، برگشتید و یک لطیفه به مردم گفتید و آن قدر در سالن انرژی ایجاد شد که امکان وصف آن وجود ندارد.
این آهنگساز پاسخ داد: یکی از بچه ها در حال کوک کردن ساز ویولن بود که صدایش مثل تار شد و همانجا لطیفه ای به ذهنم رسید و تعریف کردم.
پس از سال ها توانستم سمفونی عاشورا را بنویسم تا سال دیگر برایتان اجرایش کنم
چکناواریان در بخش دیگری از برنامه گفت: از کودکی در میان دوستان مسلمانم بزرگ شدم و تمام آداب و رسوم و ایمان و تمدن اسلامی را مطالعه کردم. از بچگی راهم به زورخانه بود و هنگام محرم به کسانی که عزاداری می کردند، آب می دادیم و تمام موسیقی های محرم را جمع آوری کردم. بعد از آن، پس از سال ها توانستم سمفونی عاشورا را بنویسم تا سال دیگر برای شما اجرا کنم. امروز خیلی متفاوت است و با چند روز تفاوت، دو پیامبر بزرگ یعنی حضرت مسیح(ع) و پیامبر(ص) متولد شدند.
رضا مهدوی با بیان اینکه چکناواریان دو دکترا دارد، افزود: ایشان هیچ گاه اجازه ندادند از واژه دکتر قبل از نامشان به کار برده شود و این بسیار مهم است.
آدم نباید خودش را جدی بگیرد
چکناواریان عنوان کرد: همیشه گفته ام که آدم نباید خودش را جدی بگیرد، بلکه باید کارش را جدی بگیرد. همه ما در این دنیا یک بار مصرفیم و تاریخ تولد و مرگ داریم و تنها چیزی که باقی می ماند، کارمان است. نباید بین من و مردم پرده ای حائل شود و مردم باید نام من را به نام لوریس بشناسند. هنرمند از مردم و خداست و اگر الهام آنها نباشد نمی توانم چیزی خلق کنم.
وی درباره کتاب خود که به طنز است، گفت: همیشه گفته ام باید یک تا نیم ساعت بخندیم. به فکر افتادم در کتابم کشوری به نام خرستان به وجود بیاورم که در آن خرها زندگی می کنند و همسایه آن کشور الاغستان است. ۳۰ داستان کوتاه نوشتم که تمام داستان ها در خرستان اتفاق می افتد.
دوتار نواز پیشکسوت خراسان در «چشم شب روشن»
در بخش دیگری از «چشم شب روشن»، عثمان محمد پرست پیشکسوت دوتارنواز از خراسان مهمان برنامه شد و به تارنوازی در برنامه پرداخت.
او که کامبیز روشن روان سمفونی معروف «نوایی» را براساس آهنگ او تنظیم کرده است در سخنانی گفت: من خدمتگزار این مردم هستم بدون آنکه ده شاهی پول بگیرم. وجود من بانی شده که مردم این مملکت که دارای فرهنگ و تاریخ طولانی و غنی هستند، گامی در جهت کارهای خیر بردارند.
پیش از این نیز در «چشم شب روشن» به تهیه کنندگی امیر قمیشی، اهالی شناخته شده موسیقی از جمله شهرداد روحانی، کامبیز روشن روان، داریوش فرهت، آریا عظیمی نژاد حضور پیدا کرده بودند.
دیدگاهتان را بنویسید