سومین نشست پژوهشی مرحله ملی شانزدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران، عصر روز گذشته (۱۸ دیماه) با سخنرانی سیدحسین میثمی و با موضوع «تحولات موسیقی مناطق ایران از منظر مردمی و هنری؛ مطالعه موردی خراسان» برگزار شد.
در ابتدای این نشست سیدحسین میثمی در سخنانی گفت: بحث موسیقی مناطق ایران میتواند یکی از موضوعات مهمی باشد که در مطالعات مربوط به موزیکولوژی جایگاه خاصی دارد. اینکه ما بخواهیم موسیقی مردمی یا هنری را در حوزه جغرافیایی بررسی کنیم، پیچیدگیهای خاص خودش را دارد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه این پیچیدگی از موقعیت ایران نشأت میگیرد، ادامه داد: مشکل تعریف ایران فرهنگی، پیوستگی و گسیختگی فرهنگها، انتقال موسیقی هنری به مناطق مختلف و آمیختگی با فرهنگ بومی، پیدایش ساختار جدیدی از موسیقی هنری در کنار موسیقی مردمی و تعامل و استحاله موسیقی مردمی به موسیقی هنری یا برعکس از دلایل این پیچیدگی هستند.
میثمی در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: موضوع مطالعه موردی من خراسان است و این در حالی است که فرهنگهای مختلفی تحت عنوان خراسان با هم ادغام شدهاند و باید گفت این استان به لحاظ فرهنگی و جغرافیایی ملغمهای از زبانها و فرهنگهاست.
او سپس درباره گونههای موسیقی صحبت کرد و درباره موسیقی روایی گفت: کارگان موسیقی روایی دربرگیرنده سنتهای شکلگرفته در خراسان، سنت ترکمنها و کرمانجهاست. نقش خوانین و نقش مجالس سرور را نمیتوان در باقی ماندن موسیقی روایی در خراسان نادیده گرفت.
میثمی بخش دیگری از سخنانش را به موسیقی غیر روایی اختصاص داد و همچنین توضیحاتی درباره اضافه شدن سجع به اقسام تصانیف ارائه داد.
این استاد دانشگاه درباره ساختار سجع نیز توضیحاتی ارائه داد و افزود: سجع با حوزه مردمی و انتقال آن به موسیقی هنری و بازگشت آن به حوزه مردمی ارتباط دارد.
مرحله ملی شانزدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران از ۱۶ تا ۱۸ دیماه به دبیری دکتر محمدعلی مرآتی و در یک گستره ملی به همت دفترموسیقی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، توسط انجمن موسیقی ایران و با مشارکت بنیاد رودکی برگزار شد و ۱۹ دیماه تالار رودکی میزبان آیین اختتامیه این رویداد ملی خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید