×
×

چه کسانی، خارجی‌ها را از آمدن به جشنواره فجر ترساندند؟

  • کد نوشته: 342705
  • 07 بهمن 1398
  • ۰
  • چه کسانی، خارجی‌ها را از آمدن به جشنواره فجر ترساندند؟

  • نادر برهانی‌مرند، دبیر جشنواره تئاتر فجر، یکی از دلایل انصراف یوجینو باربا و رومئو کاستلوچی از بخش بین‌الملل را تماس‌های افرادی ناشناس از ایران دانست که با عث شد حضور این هنرمند در جشنواره لغو شود.

    به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، نشست خبری سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر امروز (یکشنبه ۶بهمن) با حضور شهرام کرمی، مدیر کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و نادر برهانی مرند، دبیر جشنواره در سالن مشاهیر تئاتر شهر برگزار شد.

    مدیرکل هنرهای نمایشی در نشست رسانه‌ای سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر عنوان کرد خوشحالیم که با سرمایه عظیم و حمایت هنرمندان، امروزه ما میراث دار یکی از بزرگ ترین رویدادهای هنری منطقه هستیم
    در ابتدای نشست رسانه‌ای سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر شهرام کرمی ضمن گرامیداشت یاد سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و جانباختگان حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی، از اصحاب رسانه به عنوان یار همیشگی تئاتر ایران قدردانی کرد و گفت: «جشنواره بین المللی تئاتر فجر به عنوان یک گردهمایی بزرگ خانواده تئاتر در طول سی و هفت دوره برگزاری، سهم بسیاری در رشد و رونق تئاتر ایران داشته است و علاوه بر آن توانسته هنر نمایش ایرانی را در سطح بین الملل معرفی کند.»

    وی افزود: «این رویداد در سال ۱۳۶۱، در اوج شرایط بحرانی جنگ آغاز شد و با سرمایه عظیم و حمایت هنرمندان و امروزه ما میراث دار یکی از بزرگ ترین رویدادهای هنری منطقه هستیم که به عنوان یک جشنواره شناخته شده در حوزه هنرهای نمایشی توانسته خود را به خوبی معرفی کند.»

    کرمی ادامه داد: «ما معمولا جشنواره بین المللی تئاتر فجر را در یک تقویم ۱۰ روزه می‌بینیم اما این رویداد بسیار پیش‌تر آغاز شده است، برگزاری ۳۴ جشنواره تئاتر استانی یکی از بخش‌های زیرمجموعه جشنواره تئاتر فجر است که با مشارکت هنرمندان در شهرها و استان‌های ایران به خوبی برگزار شد و ما ثمره این برگزاری شایسته را می‌توانیم در جشنواره شاهد باشیم، آثار منتخبی که از جشنواره استانی به مرحله نهایی جشنواره تئاتر فجر راه یافتند.»

    مدیرکل هنرهای نمایشی عنوان کرد: «در ارزش‌ها و اهمیت این رویداد بین المللی که برای خانواده تئاتر بسیار مهم است، اگر من بخواهم به نکته‌ای اشاره کنم تنها شرح ماجرا را بیشتر می‌کند اما جایگاه مهم این رویداد برای همه ما واضح و روشن است و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم این رویداد را به عنوان مهم‌ترین رویداد هنرهای نمایشی برگزار می‌کند.»

    شهرام کرمی

    وی افزود: «جشنواره تئاتر فجر اگر از سرمایه خود بهره نبرد نمی‌تواند پویا شود و پیشرفت کند، مهم‌ترین سرمایه جشنواره هنرمندان و مخاطبان هستند که با شور بسیاری در این رویداد شرکت کرده و رونق بخش آن بودند.»

    کرمی خاطر نشان کرد: «ما در برگزاری این دوره جشنواره با چند چالش مهم رو به رو بودیم، امیدوارم ما بتوانیم چالش‌ها برطرف کنیم، اولین چالش ما در زمینه برگزاری جشنواره بین المللی تئاتر فجر فقدان اعتبار در زمینه برگزاری این رویداد هنری بود که همچون سال گذشته با کسر بودجه رو به رو بودیم و از همان ماه اول برنامه ریزی ما این بود که با جذب اسپانسر بتوانیم بخشی از کسری خود را برطرف کنیم اما متاسفانه سی و هشتمین دوره جشنواره بین المللی تئاتر فجر بدون حضور اسپانسر برگزار می شود و ما همچنان در حسرت این خواهیم بود که یک نهاد، مرکز یا بنگاه اقتصادی به برگزاری جشنواره کمک کند، این حسرت همیشگی است و در سال های گذشته هم شاهد آن بودیم و برخلاف سایر هنرها، در حوزه هنرهای نمایشی اسپانسرها و حامیانی که می توانند پیشقدم شوند به برگزاری جشنواره کمک نکردند، من این موضوع را به عنوان گلایه مطرح می کنم.»

    مدیرکل هنرهای نمایشی در نشست رسانه ای جشنواره بین المللی تئاتر فجر با اشاره به شرایط مالی این رویداد بیان کرد: «ما تلاش کردیم به شکلی فشرده و با صرفه جویی جشنواره را برگزار کنیم و با حفظ بخش های اصلی جشنواره به شکلی برنامه ریزی کنیم که خلایی در برگزاری اتفاق نیفتاد و ارائه خدمات به هنرمندان مهم ترین نکته برای ما بوده است که سعی کردیم به آن توجه کنیم.»

    نادربرهانی‌مرند، دبیر سی و هشتمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر در نشست رسانه‌ای امروز گفت: «در سال گذشته من خوشبختانه این اقبال را داشتم در چندین نشست آسیب شناسی جشنواره تئاتر فجر که بانی یکی از آن‌ها ستاد برگزاری سی و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر بود، شرکت کرده و نظرات دوستان هنرمند و برجسته را بشنوم. سعی کردم در حد توان در جشنواره امسال این موضوعات و نکات دوستان را عملی کنم.

    نقطه نظرات دوستان را می‌توان در سه محور مطرح کرد اول اینکه جشنواره بسیار گسترده شده است و این وسعت بر کاهش کیفیت نقش داشته است، دوم بحث رقابتی و غیررقابتی برگزار کردن جشنواره بود، بسیاری از دوستان معتقد بودند جشنواره تئاتر فجر رقابت زده شده است و آثار مذموم و نکوهیده رقابتی برگزار کردن جشنواره باعث اتفاقات نامطلوبی می شود. سومین محور به بخش بین المللی جشنواره اختصاص داشت.

    برهانی مرند خاطر نشان کرد: «من سعی کردم به کمک دوستان و همکارانم در دبیرخانه و با مشارکت رییس جشنواره و شورای سیاستگذاری این آسیب شناسی‌ها را بررسی کنیم تا جشنواره با کیفیت‌تری داشته باشیم. اولین موضوعی که به آن پرداختیم کاهش بخش‌های رقابتی بود، جشنواره امسال در آثار صحنه‌ای فقط یک بخش رقابتی دارد، از سال ۹۴ به بعد جشنواره در بخش آثار صحنه‌ای در سه بخش رقابتی حضور پیدا می‌کرد و برای هر بخش رقابتی هم بیش از ۲۵ اثر شرکت می‌کردند. امسال خوشبختانه توانستیم خود و شورای سیاست گذاری را متقاعد کنیم تا تنها یک بخش رقابتی در بخش مسابقه تئاتر ایران داشته باشیم و یک بخش غیررقابتی هم تدارک دیده‌ایم.»

    دبیر جشنواره بیان کرد: «جشنواره امسال به جز بخش تئاتر ملل قرار بود در بخش صحنه در ۵۷ اثر خلاصه شود و جشنواره‌ای به لحاظ کمی کوچک اما با کیفیت باشد. هرچند ثبت نام‌ها حاوی پیامی بود که بد نیست با شما در میان بگذارم، علی رغم تمامی آسیب شناسی‌ها و مذموم دانستن رقابت، ما در بخش رقابتی ۲۴۹ ثبت نام کننده داشتیم و در بخش غیررقابتی ۵۰ شرکت کننده. در بخش غیررقابتی که قرار بود به عنوان بخش ویژه برگزار شود، هنگام طراحی فراخوان فکر کردم گروه‌های کیفی‌تر در بخش غیررقابتی بیشتر ثبت نام می‌کنند. حتی ورودی بخش غیررقابتی را هم به نحوی طراحی کردیم که دوستان انگیزه بیشتری برای حضور در این بخش داشته باشند، ورودی بخش رقابتی را تا ۲۰ میلیون تومان در نظر گرفتیم و در بخش غیررقابتی تا ۳۰ میلیون تومان اما آمار اینچنین که در جلسات آسیب شناسی بسیاری از دوستان در مذمت رقابت سخنانی را مطرح کردند نبود. امسال وقتی من از آن‌ها تقاضا کردم به عنوان مهمان در جشنواره حضور داشته باشند، شرط حضور خود را شرکت در بخش رقابتی مطرح کردند و به هیچ وجه هم کوتاه نیامدند.»

    در بخشی از این نشست نادر برهانی‌مرند به معرفی اعضای هیات داوران مسابقه تئاترصحنه‌ای جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر پرداخت او در این باره گفت: «مسعود دلخواه، کیومرث مرادی و رضا مهدی‌زاده به عنوان هیات داوران مسابقه تئاتر صحنه‌ای، آثار این بخش را داوری می‌کنند.

    او همچنین درباره معرفی اعضای هیات داوران مسابقه تئاتر خیابانی جشنواره رادیو تئاترگفت: «ایوب آقاخانی، فریدون محرابی و بهرام ابراهیمی به عنوان هیات داوران بخش مسابقه رادیو تئاتر آثار این بخش را داوری می‌کنند.»

    برهانی‌مرند درباره اعضای هیات داوران مسابقه تئاتر خیابانی سی و هشتمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر نیز گفت: «حسین مسافرآستانه، علیرضا استادی و مجید صالحی به عنوان هیات داوران مسابقه تئاتر خیابانی، آثار این بخش را داوری می‌کنند.»

    نادر برهانی مرند در ادامه بیان کرد: «موضوع دیگر جشنواره امسال به تئاتر ملل اختصاص داشت، ما در این بخش الزام مسابقه تئاتر ملل را برداشتیم و آن را به طور رقابتی برگزار نمی‌کنیم چون حداقل باید بیش از ۱۰ اثر در این بخش حضور داشته باشند تا شکل رقابتی داشته باشد. امسال واقعا وضعیت مالی خوبی نداریم و الزام حضور ۱۵ گروه برای شکل گیری بخش مسابقه را از دوش خود برداشته‌ایم تا به کیفیت بیشتر توجه کنیم. سعی کردیم به وجوه دیگر حوزه بین الملل توجه کنیم که از آن جمله می‌توان به بازار بین المللی هنرهای نمایشی ایران اشاره کرد که حدود ۲۵ مهمان از کشورهای مهم دنیا در این بخش حضور دارند و این فرصتی خواهد بود برای معرفی تئاتر ایران و دعوت از هنرمندان داخلی به جشنواره‌های بین المللی.»

    وی ادامه داد: «جشنواره امسال قرار بود قواره کوچکتر و با کیفیت تری داشته باشد، الان هم با چنین وضعیتی رو به رو هستیم. قرار بود در بخش رقابتی حدود ۳۰ اثر داشته باشیم که پس از اتفاقات اخیر به ۲۰ اثر رسیدیم، در بخش غیررقابتی قرار بود ۲۷ اثر حضور داشته باشند که این تعداد به ۱۵ اثر رسیده است و در بخش ملل قرار بود هفت اثر داشته باشیم که الان حضور ۶ اثر قطعی است، در بخش تئاتر خیابانی قرار بود طبق فراخوان ما ۲۲ اثر داشته باشیم که پس از اتفاقات اخیر به ۲۳ اثر رسید. در بخش رادیوتئاتر ما ۱۰ اثر را قرار بود میزبانی کنیم که در حال حاضر به ۱۱ اثر رسیده است. در بخش رادیوتئاتر و تئاتر خیابانی بخش های ویژه ای را برای شهادت سردار قاسم سلیمانی و حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی تدارک دیده ایم تا آثاری در خور شان این دو اتفاق تهیه کنیم.»برهانی مرند افزود: «البته ما سعی کردیم به فراخور شان روزهای سنگینی که در آن قرار داریم از برخی از برنامه‌ها عبور کنیم و به همین دلیل امسال اساسا رویکرد جشنواره‌ای نداریم و جشنواره بیشتر گردهمایی اهالی تئاتر است. در بخش به علاوه فجر، ما ۴۰ اثر با حضور هشت سالن خصوصی خواهیم داشت و در بخش دیگرگونه‌ها که قرار بود ۱۸ گروه شرکت کنند، با چهار گروه این بخش را برگزار خواهیم کرد. پس از اتفاقات اخیر تصمیم قطعی دبیرخانه بر این بود که اگر قرار است جایگزینی برای دوستان انصرافی داشته باشیم تا حد امکان به مقررات فراخوان پایبند بمانیم و خوشبختانه این اتفاق عملی شد و آمارها هم حکایت از همین موضوع دارد. ما درخواست‌های بسیاری از گروه‌های تئاتری داشتیم اما تصمیم ما بر این بود که بر اصول اصلی خود بمانیم و تا حد امکان جایگزینی نداشته باشیم. آنچه در جدول جشنواره امسال حضور دارد، آلترناتیوهای دوم یا سوم هیات‌های انتخاب است.»

    برهانی‌مرند همچنین درباره انتشارات این رویداد عنوان کرد: «در بخش پژوهش و انتشارات مصمم بودیم اگر قرار است اثری منتشر شود مربوط به خود جشنواره باشد، خوشبختانه امسال یک کتاب جامع که حاصل سال ها پژوهش است منتشر خواهد شد که حدود ۹۰۰ صفحه است و نسخه دیجیتال آن در طول جشنواره رونمایی می شود، این کتاب تاریخچه جشنواره بین المللی تئاتر فجر از دوره یکم تا سی و یکم خواهد بود که به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر خواهد شد. البته در گذشته بخش اول این کتاب توسط دوست هنرمند و پژوهشگر ما آقای اکبرزاده منتشر شده بود و بخش دوم این کتاب هم امسال تهیه و عرضه خواهد شد.»

    او ادامه داد: «کتاب به تفکیک سال‌های برگزاری جشنواره تنظیم شده است و هر جشنواره به تکفیک بخش‌ها و عوامل برگزاری و برگزیدگان و آثار حاضر معرفی شده است. جای این کتاب در حوزه تئاتر بسیار خالی بود و خوشحالم این کتاب جامع امسال رونمایی خواهد شد.»

    او همچنین  درباره برگزیدگان مسابقه نمایشنامه نویسی گفت: «: کتاب عکس و پوستر جشنواره هم به همراه کتاب نمایشنامه نویسی که شامل نمایشنامه های برگزیده جشنواره است، در این دوره منتشر خواهد شد. امسال خوشبختانه مسابقه نمایشنامه نویسی برگزار شد و به دلیل آنکه دنبال کیفیت بهتر آثار بودیم، بازه زمانی ارسال آثار را کوتاه دیدیم اما زمان بررسی آثار را حدود سه تا چهار ماه در نظر گرفتیم تا دوستان داور بتوانند با دقت تمام آثار را بررسی کنند و برگزیدگان در اختتامیه معرفی خواهند شد.»

    نادر برهانی مرند

    برهانی مرند همچنین با اشاره به صرف نظر کردن از اقدامات فرعی برای صرف هزینه کمتر در جشنواره بیان کرد: «به منظور صرفه جویی اقتصادی از ماموریت های فرعی عبور کردیم، رادیوتئاتر امسال قرار نبود در جشنواره حضور داشته باشد اما دوستان رادیو از جمله اداره کل هنرهای نمایشی مصمم به برگزاری این بخش بودند و هزینه برگزاری این بخش را تقبل کردند.»

    او درباره بزرگداشت‌ها توضیح داد: «ما امسال بزرگداشت چهار هنرمند شاخص حوزه تئاتر را در جشنواره خواهیم داشت که عزیزانمان کریم اکبری مبارکه، آندرانیک خچومیان، حسین عاطفی و مهدی لزیری هستند.»

    دبیر جشنواره افزود: «امسال اتفاق خجسته‌ای قرار است اتفاق بیفتد و آن هم راه اندازی سایتی جامع با اطلاعات جامع و دو زبانه است که دوستان و مخاطبان جشنواره تئاتر فجر بتوانند به راحتی به اطلاعات جشنواره دسترسی داشته باشند. امسال این سایت که شامل اطلاعات و اخبار دوره های مختلف می شود رونمایی خواهد شد که یکی از افتخارات خوب این دوره است.»

    وی درباره قیمت بلیت‌ها گفت: «قیمت بلیت‌ها امسال در مقایسه با سال گذشته افزایش نیافته است، در بخش به علاوه فجر هم با پیشنهاد و صلاحدید دوستان قیمت بلیت ۲۵ هزار تومان است. سایت فروش بلیت که از روز سه شنبه هشتم بهمن تا ساعت ۲۰ برای اهالی رسانه باز می‌شود و سپس برای مخاطبان جشنواره در دسترس خواهد بود. همچنین دوستان دانشجو می‌توانند با ارائه کارت دانشجویی از تخفیف برخوردار شوند. ظرفیت فروش هم بین ۲۰ تا ۳۰ درصد تدارک دیده شده است که من این اتفاق را دوست ندارم و معتقدم باید ظرفیت بیشتری در نظر گرفته شود اما متاسفانه جشنواره دست ما را برای فروش بیشتر می‌بندد.»

    وحید لک مدیر روابط عمومی تبلیغات و تشریفات جشنواره هم با اشاره به اعضای شورای سیاست گذاری جشنواره گفت: «سیدمجتبی حسینی، شهرام کرمی، نادر برهانی مرند، شهرام زرگر و حسین مسافرآستانه و دو نفر از هنرمندان عرصه تئاتر از اعضای شورای سیاست گذاری جشنواره امسال هست»

    برهانی مرند درباره انصراف کاستلوچی و باربا از بخش بین‌الملل جشنواره و هزینه‌هایی که برای حضور آن‌ها شده بود، عنوان کرد: «تا جایی که من اطلاع دارم نوع قرارداد با این گروه‌ها بیشتر نوعی مفاهمه است. حتی بار و وسایل اجرای باربا به ایران رسیده ولی اینکه هزینه بازگشت بار برعهده خودشان باشد مورد بررسی قرار گرفته است.»

    کرمی ادامه داد: «هیچ هزینه‌ای برای حضور این آثار در جشنواره سی و هشتم تئاتر فجر نشده است. از ۹ ماه قبل به دنبال حضور بزرگترین کمپانی‌ها و بهترین گروه‌های تئاتری دنیا بودیم اما متأسفانه افرادی از درون خود ایران مانع حضور آنها شدند. حتی شب قبل از نامه باربا ویزای همسر وی هم درست شده بود و انتظار این برخورد را نداشتیم که به دلیل تماس‌های افرادی از ایران این حضور کنسل شد.»

    سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر به دبیری نادر برهانی مرند، از ۱۰ تا ۲۱ بهمن در تهران برگزار خواهد شد.

    ۵۷۲۴۵

       

    مطالب مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *