×
×

نصرت کریمی ابدی شد

  • کد نوشته: 330829
  • 16 آذر 1398
  • ۰
  • نصرت کریمی ابدی شد

  • مراسم تشییع نصرت کریمی (بازیگر، کارگردان سینما و مجسمه‌ساز) با حضور جمعی از اهالی سینما و تئاتر، خانواده هنرمند و اهالی رسانه از محل ساختمان شماره دو خانه سینما با اجرای مهرداد اسکویی برگزار شد.

    در ابتدای این مراسم خسرو سینایی (فیلمساز) که از دوستان قدیمی نصرت کریمی است، گفت: امروز اینجا گردهم‌ آمده‌ایم به یاد آقای نصرت کریمی که استاد زندگی‌ کردن بود و می‌دانست هنر بهترین راه برای زندگی است.

    سینایی ادامه داد: اگر نصرت کریمی فیلم نمی‌ساخت اما مجسمه و صورتک می‌ساخت؛ اگر این کار را نمی‌کرد، درس می‌داد یا کتاب می‌نوشت و چگونه بودن را به دیگران می آموخت.

    سینایی، نصرت کریمی را استاد زیبا زندگی کردن خواند و گفت: او هنرمند و استادی خردمند بود.

    این فیلمساز همچنین درباره نسل‌کشی‌ها در تاریخ تصریح کرد: در نسل‌کشی‌های بزرگ تاریخ، یا مردم را کشته‌اند یا آنها را متواری کرده‌اند اما هدف اصلی، نخبگان هستند که در نهایت به انزوا کشیده شده‌اند. نصرت کریمی هم از آن نوابغی بود که جوانه‌ی خلاق روحش، سال‌ها از ما دریغ شد.

    مرضیه برومند نیز با اشاره به ویدئوهای فراوانی که پس از انتشار خبر درگذشت نصرت کریمی پخش شد، یکی از آنها را بسیار جالب توصیف کرد و گفت: در یکی از این ویدیوها استادم نصرت کریمی به نوه‌اش می‌گفت اگر روزی دیدی خوابیده‌ام و ملحفه‌ای رویم است بدان که من فقط آنجا نیستم.

    برومند ادامه داد: الان که به خاطراتم فکر می‌کنم، می‌بینم که چقدر سرشار از نصرت کریمی هستم. به ۱۴-۱۵ سالگی‌ام برگشتم که چقدر جذب عروسک طناز و نکته‌سنج «آقای شادی» او بودم. چقدر بخت بلندی داشتم که بعدها در دانشگاه شاگرد ایشان شدم.

    این هنرمند تئاتر و سینما خاطرنشان کرد: بعدها که تئاتر کار کردیم، فهمیدم چقدر نصرت کریمی در آثار عروسکی من حضور دارد؛ به ویژه اینکه طنز را از ایشان یاد گرفتم.

    برومند با تاکید بر اینکه «اثر آقای کریمی در تک تک آثار عروسکی ما هست» گفت: یادم می‌آید «زی زی گولو» را به ایشان نشان دادم و پرسیدم رنگش چه باشد؟ گفتند همانطور صورتی خوب است یا مثلا برای درآمدن عروسک مخمل راهنمایی کرد که صورت گربه چطور باشد.

    او با اشاره به نقش نصرت کریمی در تئاتر عروسکی ایران تصریح کرد: آقای کریمی؛ شما آنجا نیستید اما در قلب و ذهن ما هستید.

    آیدین آغداشلو هم در این مراسم گفت: اکنون مسئله، تنها مرگ یک هنرمند مشهور نیست بلکه تنها ماندن ما و روز به روز تنهاتر شدن ماست و باید این هشدار را جدی بگیریم.

    این هنرمند نقاش با اشاره به اینکه «مایی که فعلا مانده‌ایم مسئله‌مان باید این باشد که در حال از دست دادن خاطره و حافظه‌مان هستیم» گفت: تک تک کسانی که می‌شناسیم اگر در انزوا بوده باشند و آثارشان در دست نباشد، به این معنی است که ما حافظه تاریخی خود و این تکیه‌گاه را از دست می‌دهیم.

    آغداشلو تصریح کرد: این اتفاق در لحظه هم رخ نمی‌دهد؛ بلکه این تکیه‌گاه‌ها آرام آرام از دست می‌روند.

    داریوش فرهنگ (کارگردان) در ادامه طی سخنانی با بیان اینکه «نصرت کریمی چه کرد که با این همه جفا رفت؟ که ۴۰ سال از هنر دور باشد؟» با یادی از خاطرات شخصی‌اش گفت: مادرم راضی به کارم نبود و می‌گفت می‌خواهی مطرب شوی. ولی من خواستم فیلمی از نصرت کریمی را ببیند.

    این کارگردان و بازیگر ادامه داد: وقتی مادرم فیلم «درشکه چی» نصرت کریمی را دید؛ گفت اگر کارت این است که دیگر مشکلی ندارد.‌

    فرهنگ با تاکید بر اینکه «نصرت کریمی اگر۴۰ سال از اصل خویش دور بود اما اصل دیگری را اضافه کرد» گفت: او هرگز نگذاشت فرسودگی کهنه‌اش کند.

    در ادامه این مراسم رویا تیموریان برای قرائت پیام تسلیت علیرضا مجلل و سعید شریفیان از استکهلم سوئد خطاب به خانواده نصرت کریمی روی سن آمد.

    تیموریان پیش از قرائت این پیام در سخنان کوتاهی به جمله‌ای از نمایش «معرکه در معرکه» داود میرباقری اشاره کرد مبنی بر اینکه «خدا را شکر امروز هم گذشت و کسی ما را نکشت» و در ادامه یادی از خاطرات خوشی کرد که از نصرت کریمی داشت.

    در بخش بعدی مهرداد اسکویی با اشاره به سابقه‌ تئاتری نصرت کریمی از اردشیر صالح پور دعوت کرد که به عنوان رییس یونیمای ایران پیام این موسسه را قرائت کند.‌

    محسن امیریوسفی (رییس کانون کارگردانان سینمای ایران) در ادامه گفت: امروز ما با دو عزا روبرو هستیم؛ یکی عزای از دست دادن هنرمندی بزرگ و مردمی و یکی هم عزای هنرمندی که ۴۰ سال نتوانست کار کند. کارگردانی که ترکیبی از «چاپلین» و «فلینی» و دسیکا بود با طعم ایرانی.

    او افزود: آقای نصرت کریمی اعتقاد داشت که سینما ترکیبی از پیام و سرگرمی است و انتهای اولین فیلمش «درشکه‌چی» به جای پایان نوشته بود خوش باشید که حالا من هم در پایان به شما می‌گویم «خوش باشید.»

    امیر سحرخیز هم به نمایندگی از جامعه هنرمندان حوزه انیمیشن صحبت کوتاهی درباره این هنرمند کرد و گفت: متاسفم شاگردی مستقیم نصرت کریمی را نکرده‌ام.

    مهرداد اسکویی هم که در اجرای این مراسم از خودش به عنوان «داماد سرخانه» یاد کرده بود، گفت: بابا نصرت! همیشه می‌گفتی مهرداد، اگر پروین (همسر نصرت کریمی) نبود ۱۰-۱۵ سال قبل رفته بودم و حالا ما ممنونیم پروین خانم که نقاش و انیماتور بودی اما همه اینها ‌را گذاشتی کنار و برای مراقبت از نصرت کریمی، ماندانا و مازیار و بابک وقت صرف کردی.

    در ادامه این مراسم ماندانا کریمی و مازیار کریمی جملات کوتاهی در وصف پدرشان گفتند. ماندانا کریمی با قرائت متنی درباره پدرش گفت: این عمر پربار و شریف میسر نمی‌شد اگر مادر نقاش و انیماتورم کنارش نبود و پدرم همان‌طور که مهرداد گفت زودتر رفته بود. ما مدیون مادرم هستیم و امروز همراهش هستیم تا غصه نخورد.‌

    بابک کریمی (سینماگر) و فرزند دیگر نصرت کریمی هم گفت: نصرت کریمی با وجود جایگاهی که در هنر داشت، همیشه پدر ما بود. او بدون اینکه ما را نصیحت کند، درس‌های زیادی به ما داد.

    کریمی با اشاره به اینکه «پدرم هر بار با مانعی روبرو شد، آن مانع انگیزه‌ای بود برایش که راه جدیدی پیدا کند.» گفت: یک بار آقای جوانمرد می‌گفت، ماهیت ‌او مثل آب است و نصرت کریمی واقعا همین طور بود.

    بابک کریمی خاطرنشان کرد: خیلی‌ها برایش متاسف شدند ولی او هیچ گاه برای خودش تاسف نخورد و سعی می‌کرد هنرمند ناب‌تری شود.

    مهراد اسکویی در ادامه این مراسم اشاره کرد که «عباس جوانمرد، بهرام بیضایی و رخشان بنی‌اعتماد که نتوانستند به ما برسند، پیام تسلیت فرستادند.»

    اسکویی همچنین نقل قولی از عباس جوانمرد را بیان کرد مبنی بر اینکه حساب بانکی مشترکش را با نصرت کریمی دو امضایی کرده بود به دلیل اینکه، این دو اینقدر با هم نزدیک و صمیمی بودند.

    این مستندساز همچنین به ذکر خاطره‌ای دیگر از نصرت کریمی پرداخت و گفت: بابا نصرت همیشه می‌گفت از این کشور نرو، سختی هست ولی اینجا خانه ماست. اگر دلت گرفت برو بازار تهران، برو شهرهای دیگر. شما قصه‌گوهای این مردم هستید و اینجا خاک ما و خانه ماست.‌

    دکتر اعرابی رییس مرکز «پناه» هم با بیان اینکه نصرت کریمی در روزگار سخت نبوغش را نشان داد، گفت: از آرزوهای ایشان این بود که از صورتک‌هایش یک موزه درست شود، چون هر کدام از آنها یک پیام داشتند. بخشی از این‌ها نزد ماست که حاضریم آن را به موزه بدهیم.

    منوچهر شاهسواری (مدیرعامل خانه سینما) هم در سخنان کوتاهی با بیان اینکه «سینما، فرهنگ و هنر محل گفتگو است» گفت: نصرت کریمی امروز با عشق و علاقه تشییع می‌شود، چون زندگی برایش مهم‌ترین عنصر بود. هنرمندان رویادوست هستند و هیچکس نمی‌تواند هنرمند را از شنیده شدن و دیده شدن آثارش منع و محدود کند.

    اسکویی در پایان از علی دهباشی یاد کرد که نصرت کریمی او را به عنوان پسرش می‌شناخت. او از علی دهباشی قدردانی کرد و از برنامه ‌یادبودی خبر داد که دهباشی در بنیاد افشار برای جمعه آینده تدارک دیده است.‌

    در پایان این مراسم، پس از نماز میت، پیکر نصرت کریمی به سمت قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) بدرقه شد.

       

    مطالب مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *