×
×

در پی اعتراض سرپرست ارکستر «موج نو» به کارشناسی شورای موسیقی صورت گرفت

  • کد نوشته: 97019
  • موسیقی ایرانیان
  • پنجشنبه, ۲۴ام دی ۱۳۹۴
  • ۲ دیدگاه
  • «کارشناسان شوراى موسیقى -که بیشتر آنها مسئولین خانه‌ى موسیقى هستند- با اعطای درجه‌ى کیفى نازل به ارکستر موج نو، تلاش کردند تا مانع اجراى ارکستر در تالار وحدت شوند. زمانى که امضاى من پاى نامه‌ى انتقادى از خانه‌ى موسیقى درج شده بود، به اینکه در سایت‌شان، من و بیش از ١٠٠ هنرمند دیگر را «هنرجو» […]

    در پی اعتراض سرپرست ارکستر «موج نو» به کارشناسی شورای موسیقی صورت گرفت
  • ۰۲۰_۸«کارشناسان شوراى موسیقى -که بیشتر آنها مسئولین خانه‌ى موسیقى هستند- با اعطای درجه‌ى کیفى نازل به ارکستر موج نو، تلاش کردند تا مانع اجراى ارکستر در تالار وحدت شوند. زمانى که امضاى من پاى نامه‌ى انتقادى از خانه‌ى موسیقى درج شده بود، به اینکه در سایت‌شان، من و بیش از ١٠٠ هنرمند دیگر را «هنرجو» خوانده بودند، واکنشى نشان ندادم. اما برایم مایه تعجب بود که اجرای ارکسترى با حضور ٧٠ نوازنده‌ى شایسته که هرکدام از نقاط مختلف کشور، در تمرین‌ها حاضر شده‌اند و قابلیت‌هایشان را در کنسرت دیدید، در کنار من، محمد معتمدى و یک شوراى فنى که جزو نواندیش‌ترین هنرمندان امروز هستند، با این قضاوت مضحک قرار بود لغو شود! آن هم به‌خاطر کینه‌توزى کسانى که با عنوان «هنرمند» مثلاً قرار است پشتیبان موسیقى باشند. جالب است که سرپرست دفتر موسیقى، با علم بر دلیلِ غیرهنرىِ رأى منفىِ شوراى موسیقى -یا شاید بهتر است بگوییم مسئولین خانه موسیقى- با اعلام اینکه «اگر این ارکستر شأنیت اجرا در وحدت را ندارد، پس وحدت جاى چه کسانى است؟» مهر تأیید را بر اجراى ما زدند.»

    اینها را «علی قمصری» -آهنگساز و نوازنده- بعد از اجرای کنسرت‌اش در تالار وحدت گفت. او پیش از برگزاری برنامه‌اش نیز در گفت‌وگویی که برای رسانه‌ها فرستاده بود، به مشکلات پیش‌آمده برای کنسرت‌اش اشاره کرد. اما آیا مسئولان خانه‌ی موسیقی در شورای موسیقی تا چه اندازه نفوذ دارند و آیا می‌توانند مانع از اجرای یک برنامه در تالار وحدت یا هر سالن دیگری شوند؟

    پاسخ «حمیدرضا نوربخش» -مدیرعامل خانه‌ی موسیقی- در این میان روشن است. او وجود هرگونه دخالت خانه‌ی موسیقی در مجوز برنامه‌ها و همچنین دیگر اتفاقاتی از این دست را رد می‌کند.

    «بهرام جمالی» -مدیرعامل بنیاد رودکی- نیز  می‌گوید: «هر اثری که برای اجرا در تالار وحدت و رودکی ارجاع داده می‌شود، شورای فنی موسیقی، سرپرست، آهنگساز، رپرتوار و شعر آن را بررسی می‌کنند و بر اساس آن، ‌نوعی درجه‌بندی کیفی روی آثار انجام می‌شود و کسانی که بتوانند درجه‌ی الف دریافت کنند، امکان اجرا در تالار وحدت را پیدا می‌کنند. در این میان، خانه‌ی موسیقی یا هیچ نهاد دیگری چنین حقی ندارد که در تصمیمات این شورا دخالت کند. دلیل آن هم کاملاً واضح است؛ چون اگر این اتفاق رخ دهد، نوعی مداخله‌ی کاری به حساب می‌آید و شورای موسیقی چنین حقی را برای هیچ‌کس قائل نیست.»

    مدیرعامل بنیاد رودکی البته به این مسأله هم اشاره می‌کند که اعضای شورای موسیقی هر کدام ممکن است جز فعالیت در این شورا، در نهادها یا اصناف دیگری نیز فعالیت داشته باشند؛ اما این مسأله را نمی‌توان به دخالت خانه موسیقی در تصمیمات این شورا نسبت داد.

    «علی قمصری» در نامه‌ی خود به این مسأله اشاره کرده بود که برخلاف تلاش‌های اعضای خانه‌ی موسیقی، سرپرست دفتر موسیقی شرایط اجرای این اثر را در تالار وحدت تهران فراهم کرده است.

    «فرزاد طالبی» -سرپرست دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی- در این باره، چنین توضیح می‌دهد: «نقش خانه‌ی موسیقی در این موضوع مطلقاً صحیح نیست و نمی‌توان این گفته‌ها را مستند دانست. در واقع این استدلالی بدون‌منطق است. شورای موسیقی در برخی موارد قضاوتی دارد و مدیرکل هم تصمیمات خودش را می‌گیرد؛ ضمن آنکه اعضای این شورا همگی از طریق مدیرکل انتخاب شده‌اند. البته در برخی موارد ممکن است اعتراضاتی از طرف سرپرست گروه وجود داشته باشد و شورای موسیقی در این موارد، بار دیگر وظیفه‌ی خود می‌داند تا اجرا را بررسی کند.»

    او می‌گوید اجرای ارکستر موج نو در تالار وحدت تهران، با مشورت اعضای شورای موسیقی رخ داده است: «شورا نظری می‌دهد و ممکن است گروه اعتراض کند؛ در نتیجه دوباره شورا درخواست گروه را بررسی می‌کند. ماجرا به همین سادگی است و بنابراین من این فضاسازی‌ها را به هیچ‌عنوان نمی‌پسندم و امیدوارم هنرمندان عزیز نیز استدلال‌های خود را بر پایه‌ی منطق بیان کنند و به منحرف کردن مسیر صحیح بررسی‌های کارشناسی شورا دامن نزنند.»

    «فرزاد طالبی» همچنین به این مسأله اشاره دارد که اساتیدی که در شورای فنی مشغول فعالیت هستند، همگی از اساتید بزرگ موسیقی هستند و همکاری با آنها برای دفتر موسیقی باعث افتخار است: «اتهام‌زنی به هر کدام از این اساتید، موجب ضربه‌زدن به موسیقی کشور می‌شود و من تأکید می‌‌کنم که بررسی این اجرا هم مانند تمام اجراهای دیگر بوده و هیچ اتفاق خاصی در آن رخ نداده است.»

    «پویا سرایی» -آهنگساز و نوازنده‌ی سنتور که خود رهبری ارکستر موج نو را برعهده داشت- نیز در این باره گفت: «به هر حال این ارکستر، ارکستر جوانی است و شاید همین جوان بودن، در نظر شورای موسیقی تأثیر گذاشته تا درباره‌ی اجرای آن در تالار وحدت تصمیم بگیرند؛ شاید هم مسأله‌ی دیگری در میان بوده که من از آن اطلاعی ندارم. ضمن آنکه شورای موسیقی و خانه‌ی موسیقی اعضای مشترکی دارند؛ اما می‌توان این‌طور استدلال کرد که نمونه‌ی صوتی‌ای که در اختیار این افراد قرار گرفته، دلچسب نبوده است. به هر حال حالا خوشحال‌ام که برنامه در حد مناسبی برگزار شد و ارکستر شایستگی خودش را نشان داد.»

    https://musiceiranian.ir/?p=97019
       
    برچسب ها

    مطالب مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *